Naturfotodagen i Fotografiskas lokaler den 7 april

Wild Nature fotoresor, Fotosidan.se och Fotografiska Museet är stolta att kunna presentera en heldag med inspirerande föreläsningar med några av Sveriges kunnigaste naturfotografer. Lördagen den 7 april startar vi föreläsningsprogrammet kl. 9 och håller på fram till klockan 15.

I biljettpriset 250:– ingår även inträde till Fotografiska Museets utställningar. Denna speciella föreläsningsdag kommer förhoppningsvis att bjuda på såväl inspirerande tankar och fascinerade bilder som kunskap om både fotograferingstekniker och vilda djur nära och fjärran. Vi hälsar er varmt välkomna till en fotodag där vi förhoppningsvis kommer att kunna erbjuda såväl inspiration som kunskap.

PROGRAM: Lördagen 7 april på Fotografiska Museet
  • 09.00 Välkommen till besökarna
  • 09.05 Brutus Östling: Under Afrikas himlar
  • 9.45 paus
  • 10.00 Lena Holm: Om undervattensfoto nära och fjärran
  • 10.35 Paus
  • 11.00 Jan Pedersen: Magiska Madagaskar
  • 11.40–13.00 Paus och lunch
  • 13.00 Marie Kantermo: Förtrollande skog
  • 13.30 Paus
  • 13.45 Jörgen Tannerstedt: Astrofotografering
  • 14.20 John Hallmén: Småkryp och makrofoto
  • 14.55 Avslutning

Anmäl dig här

Om föreläsarna:

Brutus Östling: Under Afrikas himlar
Brutus Östling är mest känd för sina mycket personliga fågelbilder. Efter tio storsäljande, prisbelönade böcker om fåglar och en handbok om "Konsten att fotografera fåglar och andra djur” har han de senaste åren arbetat med ett helt annat ämne, de utsatta afrikanska savannerna och de djur vi finner på dessa. I höst kommer en ny bok, och föreläsningen fokuserar på bland annat de hotade afrikanska vildhundarna men det blir andra djur och även en och annan afrikansk stjärnhimmel.

Lena Holm: Undervattensfoto – spännande men blöt utmaning
Lena Holm är docent i djurfysiologi på Sveriges Lantbruksuniversitet. Under en vistelse i Australien 1995 upptäckte hon dykning, redan där föddes utmaningen men det dröjde till 2004 innan hon började dyka med en digitalkamera med undervattenshus. Lena fotograferar helst i kalla vatten, och förutom Sverige har det blivit många resor till Norge men även British Columbia och Alaska. Lena har kvalificerat sig till SM-finalen i undervattensfoto sex gånger och erhållit två brons och ett silver i olika delklasser.

Jan Pedersen: Magiska Madagaskar
Jan är fotograf, författare och äventyrare som i mer än tre decennier lett naturresor över hela världen. Han har även arbetat som tillsynsman i svenska naturreservat och skrivit talrika artiklar för facktidningar om djur och natur. Boken Fågelsång som han gjorde tillsammans med Lars Svensson, Jari Peltomäki, Markus Varesvuo är Sveriges mest sålda naturbok. Efterföljaren Vilda Djur blev även den en succé. Totalt har Jan publicerat 12 böcker och är en premierad fotograf med många internationella meriter. Här berättar han om ett pågående projekt om Madagaskar och dess mycket speciella fauna.

Marie Kantermo: Förtrollande skog
Marie Kantermo fotografera lika gärna hemma i Smålands skogar som på resor runt om i världen. Med nyfikenhet och kreativa lösningar skapar hon bilder med ett personligt uttryck. Som fotograf arbetar Marie med utställningar, föreläsningar och workshops. Att coacha fotografer och prata bild är något som ligger henne extra varmt om hjärtat. Marie är medlem i bildgruppen PhotoNatura.

Jörgen Tannerstedt: Astrofotografering
Jörgen Tannerstedt är astro- och landskapsfotografen som brinner för att lära ut och inspirera andra. Trots otaliga nätter ute under stjärnhimlen kan han inte slutas fascineras av dess storhet . Varje molnfri natt beger Jörgen sig ut i mörkret för att hitta nya sätt fånga nattens ljus på. Han har mer än tio års erfarenhet som lärare och är en flitigt anlitad föreläsare inom bland annat astrofotografering. Jörgen arbetar aktivt för att sprida kunskap om mörkrets betydelse för oss människor och vilken inverkan ljusföroreningar har på miljön . Sedan ett par år tillbaka är han ansvarig för mörkermätningar på Öland i ett projekt vars syfte är att försöka bevara natthimlen för kommande generationer. John Hallmén: Småkryp och makrofotografering John är en hängiven makrofotograf som har specialiserat sig på att fotografera naturen på mycket nära håll. Favoritmotiven utgörs av de varelser som fascinerat honom mest ända sedan barnsben – insekterna! Vid sidan av naturintresset är en viktig drivkraft i hans fotograferande av lusten att anta tekniska utmaningar och finna egna kreativa lösningar. År 2011 startade han tillsammans med Stanislav Snäll webbplatsen makrofokus.se som syftar till att sprida intresset för makrofotografering. John har gett ut böckerna Kryp (2012) och Än lever skogen (2013) samt flera barnböcker. År 2012 blev han utsedd till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket.


Anmäl dig här