Annons

Vilket zoom objektiv till GX8?

Produkter
(logga in för att koppla)

MrM3

Medlem
Hej!

Såg att Cyberphoto hade kampanj på GX8 och slog till på den tillsammans med ett 42,5 mm objektiv och fick ett bra pris. Hoppas detta ska fungera som en bra instegskamera för mig i detta nya format då jag tidigare bara använt systemkameror. Eftersom den var billigare än G80:n som jag tänkt mig från början har jag nu pengar över till ytterligare ett objektiv och tänkte då satsa på ngn form av zoom objektiv. Vill kunna ha ett objektiv som funkar bra för fågelskådning både vad gäller foto och film i olika ljusförhållanden. Frågan är bara vilket? Funderar lite på följande:

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?rec=1873630
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=752782
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3629740
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2181544

Olympus 12-40 och Panasonic 12-60 är båda väderskyddade, vilket Pansonic 14-140 och 100-300 inte är. Priserna skiljer sig också ganska mkt åt. Svårt att veta vad man ska satsa på. Ska besöka min lokala fotobutik och se om man kan få lite hjälp där med, men har ni några tips skulle jag uppskatta all hjälp jag kan få. Har ni bättre alternativ än dessa får ni gärna komma med det. Budget är dock max 7 000 kr. Känns lite fånigt att lägga mer pengar på objektiv än vad kameran i sig kostade så gärna billigare om det går.
 
Inte fånigt att lägga mer pengar på objektiv än kameran. Däremot är det klokt!

Du köpte med ett riktigt bra objektiv till din kamera. Fortsätt med det! Lägg pengarna på olympus 12-40/2,8

Då får du ett av de bästa normalzoom på marknaden. Läs recensionen på cyberphoto

Vill du köpa billigt så köp fasta objektiv. Budget trio från Sigma 19, 30 och 60mm, alla 2,8. Kostar runt 1500:- st och är alla fynd!

Och vill du ha bra objektiv för fåglar då räcker inte din budget. Men nya Panasonic 100-300 II är ett ok budget alternativ. Gamla Panasonic 100-300 är inte skarp på slutet. Är väl ok till 260.
 
Funderar på om man skulle spara lite och se om det kan vara värt att satsa på Panasonic 12-30 istället? Är väderskyddad och ska även vara bra i dåliga ljusförhållanden. Ngt dyrare än Olympus-varianten, men den har o andra sidan ingen inbyggt ois eller väderskydd. Skulle en 12-30 funka för fågelskådning tro?
 
Vill kunna ha ett objektiv som funkar bra för fågelskådning både vad gäller foto och film i olika ljusförhållanden.
Av de objektiv som du räknade upp i första inlägget är Panasonic 100-300 mest passande för fågelfoto.

Kortare än 100mm är det tveksamt om man har användning för vid fågelfoto, utom kanske ibland om man sitter i ett gömsle.

300mm är troligen den brännvidd du kommer att använda mest på det objektivet vid fågelfotografering.

(GX8 är f.ö. också en systemkamera, men inte en spegelreflexkamera).
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.