Annons

Vilken ljussättning ska jag använda?

Produkter
(logga in för att koppla)

gunnargren

Aktiv medlem
Hej,
ska fota 30st porträtt mot vit bakgrund för ett företag, och funderar på vilken ljussättning jag ska satsa på för dels bästa resultat och minst jobb i photoshop. Kommer att fotografera i ett relativt stort konferansrum hos kund med hyfsat högt i tak.

Har i nuläget två Intelligent VC 300LR, två 60x90cm softboxar och ett 150 cm stort paraply. Men har beställt en 150cm Octabox som jag hoppas få innan helgen. Har även en Canon 430ex II, och en Cactus V5 för trådlös triggning av blixten. Kommer att använda en 200x150cm stor vit ihop fällbar bakgrund som bakgrund.

En ljussättning jag har funderat på hittade jag hos Stefan Tell som jag modifierat lite.

LightingSetup1.jpg

150cm Octaboxen till vänster om kameran med en reflektorskärm under, liknande en Clamshell uppsättning fast från sidan. Sen använda en 60x90cm softbox som kombinerat kant- /bakgrundsljus.

Eller så tänkte jag mig en lösning med Octaboxen på samma placering, med vit eller silver reflektor för att lätta upp skuggorna på höger sida. Inte säker på att det behövs men det får jag testa mig fram lite. Men stora skillnaden är att jag tänkte använda den andra blixten att bara ljusa upp bakgrunden, vet att jag helst skulle ha två blixtar för bästa resultat men det har jag inte. Hade även en tanke här på om det skulle gå att använda min 430 som hårljus, vet att det kan bli skillnad i färgbalansen mellan studio- /hot shoe blixtar men frågan är hur mycket det märks när man använder som hårljus.

Ellar har ni någon annan ljussättning att rekommendera? Ska självklart testa mig fram själv också, men tänkte kunde vara bra att få lite input här och höra vad ni tror. Detta är mitt första större jobb, och vill göra det så bra som jag bara kan utifrån mina förutsättningar.
 
en bra uppställning som jag tycker funkar bra är tex att ha dem främre blixten som du har sedan en snett bakom högre upp för hårljus o en tredje blixt för att lysa upp fonden riktigt vit om du ska ha den det. Nu har jag ritat en fler exempel på din bild men om du bara har två blixtar o måsta ha fonden ljusare så kan du även köra en reflektor skärm på andra sidan o blixten som du satte från början o en på fonden.
Om det skiljer i ljus mellan kamera blixt o studio vet jag inte för jag har inte testat att blanda själv. Så om jag vore dig o det är så många som 30 pers så tar det lite tid att justera hårljus o fondljuset eftersom längden skiljer på människor. En bra grunduppställning är ett ljus snett framifrån o en reflektorskärm på sidan av motivet o ett ljus på fond som du troligen kommer behöva justera beroende på olika längder på dom du fotar. Då räcker två blixtar annars föredrar jag ibland även blixt bakifrån men det tar lite mer tid.
 
De få gånger jag fotat företagsporträtt har jag kört som grunduppställningen som i inlägget ovan. En blixt snett framovanitfrån(mjukt ljus), reflektor på andra sidan. Hårljus på motsatt sida som huvudljuset.

Se bara till att du testat ljuset ordentligt innan du börjar fota personalen. Många är säkert stressade och ser fotograferingen som något onödigft som bara tar upp deras dyrbara tid. Se till att det går fort när du väl börjat fota en person.

Jag brukar ha kameran kopplad till en dator så jag direkt får upp bilden på skärmen och personen kan välja vilken av de tagna bilderna som de själva vill ha till företaget.
 
Jag ska testa lite när jag fått Octaboxen, ska även testa att använda min 430 som hårljus och se hur det fungerar. Kom på att jag även har två stycken enklare dagsljus lampor som eventuellt skulle gå att använda genom att ha på baksidan av min bakgrund som även är en diffusorduk. Det blir säkert hyfsat, men frågan är hur mycket efterarbete det blir. Men då får jag lös den andra blixten till hårljus, fungerar det att ha en vanlig reflektor som hårljus eller ska man helst ha en snoot med raster?

Har varit och träffat dom och kollat in lokalerna så jag vet vad jag har att jobba med, men kommer att testa hemma så vet vilken ljussättning jag ska använda. Men har jag sagt att jag vill ha en timme på mig på morgonen för att sätta upp ljuset osv. Jag hade även tänkt koppla upp med laptopen och lightroom så dom själv får välja en bild dom är nöjd med.
 
Testade med lamporna att ha dom bakom bakgrunden, men nu vet jag att det inte fungerar alla fall ;-)

Funderar om jag ska köpa en till blixt, men det är så mycket annat jag vill ha..
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.