Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vilken film??

Produkter
(logga in för att koppla)

JP Collén

Aktiv medlem
Vilken film och ISO ska man använda till actionbilder för att få bästa resultat..Namnge helst filmer man kan köpa i en fotoaffär.
 
Många sportfotografer använder Fuji Superia 800. Jag har använt den en hel del och tycker att den är bäst i sin klass (snabba filmer). Pröva att ställa in kameran på 640 ISO för ökat tryck i färgerna och mindre korn.

/Pontus
 
Bror helt på ljuset!

Har du bra ljus som tillåter snabba tider med en 100asa film så använd det.

Är det sämre ljus så använd en snabbare film ex 800asa.

Sedan bror det helt på vilken sport det rör sig om. Är det t.ex. handboll i en mörk hall och snabba rörelser får du nog minst använda 800 medan vid en utomhussport som t.ex. golf klarar du dig gott på en 100film.


Försök att använda en så långsam film som möjligt för bättre förger och mindre korn.
 
Pongu skrev:
Pröva att ställa in kameran på 640 ISO för ökat tryck i färgerna och mindre korn.

/Pontus

Bara för att vara på den säkra sidan; efter att man fotograferat med Fuji Superia 800 med kameran inställd på 640 så ska man alltså framkalla den som vanligt? Eller måste man be om att få den framkallad efter 640 också?
 
säg till på labbet att du har exponerat den efter 640 så vet de vad som ska göras...
 
Nä, lämna in filmen för vanlig framkallning så minimerar du riken för missförstånd.
 
Nej, säg inte. Överexponerar du negativ i det syftet så är det normalframkallning som gäller.
 
men om man säger till bör det väl veta hur den ska framkallas eller?
om den nu ska framkallas som 800 gör de väl det?
 
Det finns inga givna recept. Säger man till labbet att man har exponerat den efter EI 640, då gör de fel om de inte underframkallar den. De kan ju inte veta vad syftet är. Vill man ha normalframkallning skall man beställa normalframkallning.
 
men om man gör tvärtom då, alltså exponerar filmen på 1600 då bör man väl säga till att den blivit pressad ett steg?
 
pola skrev:
men om man gör tvärtom då, alltså exponerar filmen på 1600 då bör man väl säga till att den blivit pressad ett steg?

Ja, men syftet här var inte att pressa, endast att låta filmen få lite extra ljus för att färgerna ska bli bättre och kornet mindre. Så funkar neg.färg. Alltså, många negativa färgfilmer mår bra av lite rikligare exponeringar än vad som står. Detta kombinerat med normalframkallning.
 
Japp. Enda risken är att kontrasten blir för hög och man får dålig detaljupplösning i hög- och lågdagrar, vilket inte jag är så förtjust i. Därför brukar jag köra NPH (som är en bröllopsfilm = konstruerad för att få teckning både i svart frack och vit klänning) om solen skiner starkt (vilket ger ökad kontrast). Exponerar den efter 200-320 beroende på motiv och ljus (den filmen MÅSTE överexponeras, fråga inte varför, det är inte för att öka kontrasten!). Är det mulet är det inte så dumt att överexponera Superia 200 eller 400 ett steg, dvs ställa in ISO på 100 eller 200, för att liva upp det hela lite. 800:an har lite sämre färgmättnad än 200/400, men vad gör man när man inte har något val? Den kan pressas till 1600 om man är riktigt desperat, och en del menar att detta är bättre än att använda Superia 1600. När man pressar måste man säga till om det. Negativ film gillar överexponering (om man inte är för kontrasträdd), men avskyr underexponering. I de mörka partierna av bilden blir färgerna murkiga och kornet gigantiskt vid underexponering.

/Pontus
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar