Annons

Vettiga normalzoomar för E-fattningen :/

Produkter
(logga in för att koppla)

afe

Aktiv medlem
Det är uppenbarligen möjligt att göra vettiga normalzoomar som inte är groteskt stora eller kostar en förmögenhet, men Sony verkar ha svårt för det när det gäller E-fattningen. Jag har nu testat den lilla 16-50 som säljs i paket med APS-kamerorna under en vecka, och tycker den är tämligen förskräcklig jämfört med konkurrenterna jag provade samtidigt (Canon och Samsung). Förutom att motorzoomen är synnerligen inexakt så har objektivet en distorsion och kantskärpa som inte är så kul att ha att göra med - trots korrigering.

Jag har tidigare testat Zeiss 16-70 med E-fattning, och just det exemplaret var en citron och felcentrerat, men andra exempel jag sett från det hyfsat dyra objektivet har varit sådär med tanke på priset. Samma verkar gälla FF-zoomarna där vare sig 24-70 eller 28-75 verkar särskilt bra. Hur svårt kan det vara, när andra tillverkare uppenbarligen lyckas?

Sony 16-50 på A5100: https://www.flickr.com/photos/aferiksson/17393150111/sizes/o/

Samsung 16-50 på NX 500: https://www.flickr.com/photos/aferiksson/16773191153/sizes/o/

Just nu äger jag inte någon normalzoom till min Sonykamera av just det skäl att det inte finns någon jag tycker är bra - den gamla 18-55:an som följde med NEX-7 var klart vassare tycker jag ...

Jag tycker det är synd att just objektivutbudet för E-fattningen är det som ställer till det när kamerorna i sig numera är ganska vettiga för det de är avsedda för (även om det såklart också finns bra objektiv, men det är allt för många som inte håller måttet enligt mig).
 
Wow, visste ju att Samsungs lilla zoom är bra, men i jämförelse med Sonys är den groteskt bra om man ser dina bilder.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.