ANNONS
Annons

Varning för regn!

Produkter
(logga in för att koppla)

L-G

Aktiv medlem
Följande kan vara av intresse för digitalkameraägare, i synnerhet för de som har Olympus C-5060.

Jag höll på att fotografera i en bergtunnel med 5060:an och det gick bra ända tills jag kom in i ett parti av tunneln där det droppade från taket. Det kom ungefär 5-6 droppar sammanlagt på olika ställen på kameran. Jag fortsatte att fotografera, men kameran började efter några minuter bete sig underligt. Knappar slutade att fungera, autofokusen lade av, menyer kom fram oombedda. Till slut fungerade ingenting, allt hade låst sig. Omstart hjälpte inte, fick bara en massa siffror på skärmen.

När jag kom ut ur tunneln torkade jag av kameran och i bilen prövade jag kameran igen. Den betedde sig en aning bättre men var helt obrukbar, knappt någon knapp fungerade. Efter hemkomst började jag försöka torka ur kameran. Jag tog ur batteriet, lämnade alla luckor öppna och lät den ligga så någon timma. Efter det blev den bättre, men inte bra. Vad som helst kunde hända när jag tryckte på en knapp eller vred på funktionsratten. Jag upprepade behandlingen åtskilliga gånger, ibland med hjälp av en fläkt (var försiktig med hårtorken, det kan bli för varmt). Efter nästan två dygn gick kameran att använda korta stunder även om inte alla knappar fungerade (piltangenterna återhämtade sig sist). Även om kameran funkade när jag satte på den, blev den oftast konstig och låste sig efter någon minut. Jag märkte också att om man vred runt funktionsratten 10-20 varv gick kameran bättre. Antagligen tog jag bort mikroskopisk fukt och oxider på detta sätt. Efter tre torkdygn blev kameran helt återställd (ta i trä!).

Slutssats: C-5060 är extremt fuktkänslig och tål inte minsta regn. (Synd på en i övrigt bra kamera.) Det går som tur är att återställa kameran genom torkning.

Hädanefter har jag alltid med en 2-liters genomskinlig plastpåse som jag trär över kameran vid regn. Jag har gjort ett hål i påsen för objektivet.
 
Är du förvånad?

En droppe som faller i ett bergrum är ofta rätt stor, träffar kameran med bra fart så att vattnet tränger in i spalter och sist men inte minst; droppen innehåller säkert lösta mineraler som höjt ledningförmågan på vattnet.

Du kanske skulle prova någon av Olympus kameror som har beteckningen "All Weather".
 
Ja, jag är faktiskt förvånad, för detta är inte god kvalitet. C-5060 är ingen billig kamera.

Dropparna föll från taket i en tunnel som längre fram ledde in i bergrummet. Takhöjd knappt 2,5 m. Jämför med ett regnmoln där dropparna kommer från åtskilliga 100 meters höjd. Höjd-argumentet håller inte.

Dropparna var inte större än vanliga droppar, av vad man kunde se av de våta fläckarna. En droppe kan för övrigt inte bli hur stor som helst, inte få hur hög fart som helst heller.

Sant är däremot att vattnet förmodligen innehöll mer joner än regnvatten, som i princip är destillerat.

Jag vill återigen påpeka att det var bara 5-6 droppar. Jag har varit ute i regn och inne i grottor och gruvor med mina Contax-kameror, som också innehåller en hel del elektronik, utan att det hänt något. Bara för att en droppe träffar en spalt måste det väl inte betyda att vattnet tränger in i kameran. Det finns väl något som heter tätning också. Kan man inte förvänta sig bättre tätning av en så dyr kamera? Jag begär inte att den ska tåla ett skyfall, som jag antar att "all weather proof"-kamerorna gör, men 5-6 droppar...

Som sagt, jag är förvånad över att kameran tålde så lite.
 
Min erfarenhet säger mej att droppar som faller från tak, träd och föralldel från bergrumstak ofta har maximal droppstorlek. Regndroppar kan förvisso vara stora men då brukar man vara beredd på det, oftast har de splittrats på vägen ner. De här dropparna som träffade din kamera kom väl en smula överraskande antar jag.

Hade jag drabbats av ett par sådana droppar hade jag omedelbart plockat ur batterierna och inte stoppat i dem förrän jag varit 110 % säker på att kameran var torr och det hade jag inte varit förrän jag låtit den tillbringa något dygn tillsammans med en större mängd torkmedel tex kiselgel eller blågel. Och jag är ändå inte särskilt försiktig med grejorna och definitivt ingen pedant.

Kameror i allmänhet är inte särskilt täta, det ser man om man skruvar av kåpan på en kamera som varit med ett tag, den är rätt dammigt inuti. De enda kameror som tål lite fukt och en och en annan droppe är de som tillverkarna säger är tätade. De är ju också hyggligt täta mot damm mm.

Jag kan bara komma på en tillverkare som har några väderskyddade kameror i programmet, nämligen Olympus, vars digitala slr också är avtätat om jag minns rätt. Men det finns kanske fler, ni som läser det här och vet kan väl fylla på med andra fabrikat och modeller, det kan ju vara bra att veta för den som kanske är ute efter en tät kamera.
 
Jag har för mig att jag har sett en (proffs-)modell från Canon som hade O-rings tätningar. Men annars är väl ett regnskydd t.ex Ewa Marine den säkraste lösningen?
 
janc skrev:
Jag har för mig att jag har sett en (proffs-)modell från Canon som hade O-rings tätningar. Men annars är väl ett regnskydd t.ex Ewa Marine den säkraste lösningen?

Jo, jag har sett något som ser ut som en tunnel av något textilt material som man kan ha tillsammans med ett stativ. Själv funderar jag på att fixa någon slags hållare på stativet så att jag kan fästa ett litet paraply där, tex mitt lilla vita. Det kan bli fina bilder i regn eller straxt efter regn och då kan det ju falla en och en annan stor droppe från träd eller dyl. Hittills har jag klarat mej genom att ha kameran under jackan och bara tagit fram den som hastigast och haft en pappbit eller något annat som skydd, fastklämt mellan fingrarna. Men det blir lite rickligt.
 
Jag hade nästan exakt samma problem med min 5060. Den fick tillbringa en månad i Portugal hos Europaservicen. Om det beror på regn eller flitig användning låter jag vara osagt. Men den började krångla efter fotografering i Värnamo i mitten av juli! :) Man har bytt funktionsvredet på min kamera i alla fall, det syntes när jag fick tillbaka den. Så den har inte enbart varit på upptorkning i Portugal. Servicelappen från Olympus sa dessvärre inget alls av värde.

Problemet med alla nya digitalkameror nästan är ju att det kan komma regndroppar på objektivet, sen tänker man inte på det när man stänger av kameran. Vipps suger objektivet med vattnet in i kameran.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar