Annons

Vad kan detta vara för fenomen?

Produkter
(logga in för att koppla)

Liax

Aktiv medlem
Har klämt en rulle Tri-X i dagarna och noterade förvånat svarta fläckar i överkant på flera av negativen när jag framkallat rullen. Funderar nu på vad f*n det kan vara.

Funderar på om det är ljus som letar sig in i kamerahuset, kameran saknar nämligen skumgummitätningen runt själva filmluckan. Men tittar man på filmen är den bara mycket, mycket svagt ljusskadad på en bråkdels millimeter i yttersta kanten. Och detta enbart på några få ställen.

Det konstiga är att fenomenet inte uppstått på alla negativ. Två exponeringar tagna efter varandra på samma motiv kan skilja sig åt på så sätt att det ena negativet har fläckarna men inte det andra.

Har lagt ut en exempelbild här.

http://www.mediastrat.se/joakim/Vinterbrygga.jpg

Bilden är något nedmörkad för att fläckarna (som ju blir ju vita på positivet) ska synas tydligare. Ni kan se dem uppe till vänster på bilden. Vad tror ni det är? Någon som känner igen fenomenet?

/Joakim
 
Senast ändrad:
Jag kan svara själv lika väl...har kommit på vad det är. Kameran är från 70-talet och har en silkesslutare. Tyvärr är inte den tät utan släpper in ljus. Så om någon annan råkar ut för samma sak så vet ni nu vad det är.

Kamerajävel.

/Joakim
 
Bra att du kom på vad det var iaf. Går det inte att täta på ngt vis?
Hur som helst så var det en mkt vacker bild du la ut som exempel :)
 
Nä du Catherine, det går tyvärr inte att täta, får lämna in kameran på service! :-(

Roligt att du gillade bilden i alla fall, fläckarna till trots! :)

/Joakim
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.