Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vad innebär maxhöjd på stativ?

Produkter
(logga in för att koppla)

Jenkis

Aktiv medlem
Ursäkta mig, men jag HAR läst alla artiklar och sökt på andra inlägg/trådar här i flera dagar.

MEN, jag förstår inte om maxhöjden är den höjd man inte bör använda på ett stativ (om man är ute efter att vara stadig)? D.v.s. om man vill stå upp och fota, så skall man aldrig köpa något som har en maxhöjd under 180 cm typ? Eller?

/J
 
Det låter ju troligt. Maxhöjden brukar ju vara den höjd du får med "centrumstaget" utdraget i maxläge.

Vad jag känner till så brukar många stativ bli instabila då (framförallt de billigare varianterna).
 
inco skrev:
Det låter ju troligt. Maxhöjden brukar ju vara den höjd du får med "centrumstaget" utdraget i maxläge.
Jepp. Precis så.

Det där med vingligt eller inte beror litegranna på materialval i stativet och stativets allmänna konstruktion. Ett stativ med benstöd BRUKAR vara stadigare på sin maxhöjd än ett utan.

Exempel på ett med benstöd:
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=65830

Exempel på ett utan:
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=65300

Men notera nu att detta med benstöd inte med automatik är bättre! Vill du veta så ställ upp stativen intill varandra, utdragna till sin maxhöjd. Sätt pekfingret på stativets huvud och känn efter om och hur mycket det rör sej. Du känner skillnaden rätt lätt, om det finns nån.

Sen finns det grejer som stagar upp lite vingliga stativ. Kolla ex.vis på den här: http://www.cyberphoto.se/info.php?article=65310

Notera den där lilla kroken längst ned på centrumpinnen. Häng en vikt där, exvis kameraväskan. Det påstås vara ganska effektivt. Har inte testat själv. Och det finns ju poänger med att inte ha benstöd på stativet. Benen rör sej ju helt oberoende av varandra utan den grejen. Bra egenskap om terrängen är ojämn.

Sen är det ju så att stativ som varken vidrörs eller utsätts för vind faktiskt står stilla. Så har du tänkt använda ditt stativ till en mellanformatskamera i storm så behöver det vara stadigare än om du prioriterar låg vikt till din kompakt - bara för att illustrera extremerna.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.