Företaget Petri grundades redan år 1907, fast med ett japanskt namn som jag inte kommer ihåg. Det fick namnet Petri drygt ett halvt sekel senare.
Strax därefter kom de ut med Petri 7S, som var en mätsökarkamera med centralslutare och fast optik. Den var så välbyggd att den snabbt blev populär bland vissa profotografer, och ännu idag används av somliga entusiaster, framförallt till street photography. Några år senare kom deras Petri 7S II. Den blev mycket omtyckt - snarlik de "de fina hermelinernas" kameror men till halva priset. De kom sedan ut med ett antal olika SLR-kameror. Under 1960-talet konkurrerade de bra med Nikon, men med ökande elektronik i kamerorna så fick de svårare att hänga med. Jag har intrycket från den tiden att konkurrensen gjorde att de tvingades att sänka kvalitet och pris. De konkade jämt 70 efter att de hade grundats.
Det slutade dock inte med detta, utan de anställda tog över konkursboet och fortsatte att driva verksamheten cooperativt. Den slutliga spiken i deras kista var inte Canon AE-1 utan Minolta AF 7000, alltså den första in-body autofokus-systemkameran (massor av andra mindre kameratillverkare slogs också ut i den vevan). Minolta var sedan under något decennium världens största SLR-tillverkare, tills de blev stämda av Honeywell och åkte på ett miljardskadestånd för (ett påstått) patentintrång.
När sedan övergången kom till digitala SLR-kameror, så var Minolta i sin tur för sena, och det blev spiken i deras likkista. Minolta köptes därefter upp, som Göran skriver, av Konica, som ville åt deras kopiatormarknad. Konica ville inte ha Minoltas kameraavdelning, utan sålde snabbt denna vidare till Sony - som uppenbarligen VILLE ha dem. Där blommade de upp igen, och bidrog till att ge Sony en flygande start i DSLR-världen. Sony hade den elektronik-kompetens som Minolta saknade, och Minolta-ingenjörerna hade den erfarenhet av systemkameror som Sony behövde för att snabbt kunna börja jaga efter Canon och Nikon. Vilka som bekant hade runt 50 års försprång gentemot Sony...
Vad som sedan hänt är historia, som det heter... Eller kanske snarare framtidshistoria, som verkar kunna bli mycket spännande.