Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vädertålig kompaktkamera till julpresent?

Produkter
(logga in för att koppla)

Knight Palm

Aktiv medlem
Får ni frågan någon gång, vilken kamera ni skulle rekommendera till en kompis? Kanske inte så speciellt ovanligt just nu, eftersom det snart är julklappstider?

Har vännerna sett dig med en dSLR med något stort objektiv på ibland, så kanske de även råkat läsa vilket kameramärke du fotar med. I ett försök att vara objektiv, så försöker man leta märken bortom sin egna. Ens vänner genomskådar ju en direkt, när man försöker pracka på dom något, eftersom de ju lärt sig vilka tricks man standardmässigt brukar köra med.


Utan att först ha satt sig in i vilka behov andra har på en kompaktkamera, så blir de första förslagen något man själv skulle kunna tänka sig. Parametrar såsom stor sensor, samt försedd med den senaste generationen av bildprocessor för bästa brusbehandling och för att få en allmänt kvickare kamera, ligger högt på den egna kravlistan. Priset är förmodligen också sekundärt i de första förslagen man ger.

• Panasonic Lumix DMC-TZ3

Jag får förutsättningarna klara för mig, att kameran inte skall vara till någon fotoentusiast, så en långzoom eller rikligt försedd med manuella kontrollmöjligheter är inte nödvändigt. Snarare någonting som även får plats i handväskan.

• Någon Sony-modell med multimedia-stöd, DSC-W90 kanske?

– Hur kommer hon att använda kameran då, frågar jag.
– Kyrkokören? Hon kommer alltså att behöva att fota i befintligt ljus, tror du?

• Fujifilm F20 eller F40fd
(F50fd, men kanske ger den för stora bildfiler, samt är brusprestanda verkligen lika bra som hos de tidigare modellerna?)

– Jaså, affären du var och kikade i, hade inte Fuji och rekommenderade följdaktligen andra märken istället. Och du vill helst undvika xD-kort? Vill du undvika Li-Ion batterier och helst köra på AA standardbatterier också? A80 (1/1.8" sensor) är nog den bästa A-modell som Canon någonsin gjort, medan de tidiga A5x0 ofta varit mycket mediokra i jämförelse.

• Canon PowerShot A570 IS som tar AA-batterier.

– Jaså, kameran skall vara tålig nu också? Skall den tåla regn, rusk och snö också? Ska hon bada med kameran också? Då får du inga AA-batterier. Kan du även acceptera xD-kort i så fall?

• Pentax Optio W30 tål 3m vattendjup
• Olympus µ770SW tål 10m vattendjup
• Olympus µ790SW tål 3m vattendjup

– Jaså, det räcker med en enbart damm- och stänkskyddad kamera. Och du kan acceptera xD-kort och Li-Ion batteri? Modellen med bildstabilisering kan dessutom hjälpa henne vid exponering i befintligt ljus på långa tider, men den är samtidigt lite dyrare. Se bara till att köpa det snabbare xD-H minnet, men ett extra batteri kan du vänta med, för att se om det verkligen behövs.

• Olympus µ820 vädertålig
• Olympus µ830 vädertålig med bildstabilisering

– Jag kan höra med forumet på fotosidan om de har några synpunkter på den här dialogen. Erfarenheter av olika modeller vore ju kul att höra, innan du slutligen bestämmer dig.


Jag har väl missat något kameramärke som Samsung, Casio, Ricoh, Leica och Kodak under den här dialogen. Med andra förutsättningar, så skulle slutresultatet högst troligt bli ett annat, så det är ju bra för oss konsumenter att det finns en sådan valfrihet. Det vore även intressant att höra hur andra har kommit fram till sitt val av kamera. Dessutom om valet motsvarade förväntningarna förstås.
 

– Jag kan höra med forumet på fotosidan om de har några synpunkter på den här dialogen. Erfarenheter av olika modeller vore ju kul att höra, innan du slutligen bestämmer dig.
Kompisens krav på vädertålighet hos kameran, ledde till att resonemanget i butiken slutade med att han handlade in en vädertålig Olympus µ820 som julpresent.
 
Murphys lag

Den säger att om någonting kommer att gå sönder, så sker detta vid sämst valda tillfälle.

Kameraägaren upptäckte vid en utlandsresa att bilderna hon tog helt plötsligt blev obrukbart missfärgade med en röd slöja, samt fick röda streck. Efter hemkomsten blev det att lämna in kameran där den inhandlats, för att efter några veckors väntan få tillbaks samma kamera, men med lagad/utbytt sensormodul på garantin. Enligt uppgift fungerar den nu bättre än nånsin.

P&S kameror råkar ibland ut för denna typ av fel. Eftersom Sony levererar lejonparten av bildsensorer till P&S kameror, så var nästan samtliga tillverkare av kameror drabbade av krånglande sensorer för ett par år sedan. Tror att sluttillverkarna sen lärde sig att sprida riskerna ut på flera olika sensortillverkare efter den betan, med bl.a. Kodak, Panasonic, Samsung som alternativa nya sensorleverantörer.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.