Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Uppladdningsbara batterier till blixt?

Produkter
(logga in för att koppla)

BigHair

Aktiv medlem
Jag har nu läst igenom det mesta som finns om batterier här på Fotosidan, och konstaterat att de flesta diskusioner urartar i beskrivningar om varför mAh inte påverkar uppladdningshastigheten etc.

Det jag ville ha reda på var om skillnaden mellan 1,2V (uppladdningsbara) och 1,5V (ngångs) gör någon egentlig skillnad, och vari denna skillnad ligger.

Jag skulle även uppskatta ett konkret tips på vilka batterier man kan tänkas vilja använda i en Canon 430EX, och gärna var man kan köpa dom.

Hittils i min batteriresearch har jag bara blivit mer förvirrad...

/Lasse
 
Det jag har kommitfram till är att NiMH och främst NiCd har lägre inre motstånd och därmed kan lämna en högre ström än vanliga batterier.
 
Med NiMH-batterier laddar blixten upp snabbare än med alkaliska, men jag har inte märkt någon skillnad i blixtladdningstid mellan olika NIMH-batterier.

Jag har GP, Uniross, Biltema och ytterligare nåt märke som jag inte kommer ihåg namnet på. Alla funkar fint, så jag tror inte det finns anledning att vara märkessnobb när det gäller batterier. Själv tycker jag det är en fördel om de olika batteriupsättningarna ser olika ut så man enkelt ser vilka batterier som hör ihop.

Viktigare är väl då att att ha en bra laddare, som inte sliter ut battterierna i förtid och inte tar längre tid än man kan stå ut med (med många batteriuppsättningar kan ju laddningen få ta lite längre tid).

Så en bra strategi kan kanske vara att köpaa en bra laddare med bra batterier från GP elelr Uniross och sedan komplettera med ytterligare en uppsättning av billiga batterier med hyfsad kapacitet.
 
Helt ovetenskapligt

Jag har sedan något år tillbaka helt gått över till NiMH till så gott som all batteridriven utrustning här hemma. Med 2500 mAh får jag längre drifttid i kamera, blixtar m m, m m jämför med vanliga brunstens- och alkaliska batterier. Med drifttid i blixt menar jag antal blixtar innan uppladdningstiden mellan blixtarna markant påverkas.
Sprillans nya alkaliska batterier laddar i och för sig upp blixten lite snabbare än NiMH, men den skillnaden försvinner efter några få blixtar - därefter är NiMH både snabbare och segare.

Lithiumbatterier är dock ännu vassare. Men kostnaden är också helt annorlunda.

De enda "apparater" där jag inte använder NiMH är ficklamporna och radion. Ficklamporna lyser svagare med NiMH och laddas ur snabbare. Radion använder jag så sällan i batteridrift att jag inte brytt mig om att skaffa lämpliga batterier.
 
Om man har äldre utrustning (från innan NiCd-tiden!) kan man ta det lugnt med att använda ackumulatorer (NiMH, NiCd etc), annars är NiMH vanligen ett bra val. Anledningen att inte sätta "laddningsbara batterier" i en gammal anordning är att den kanske inte tål den strömstyrka batterierna är mäktig. Strömreglering var inte nödvändig på brunstenstiden (salmiakceller, "vanliga batterier"), om man säger så.

De stora skillnaden mellan "laddbara" och engångs är:

Engångs har långsammare självurladdning. Laddbara tömmer sig sakta, oavsett om de används eller ej. Engångs har också litet högre spänning per cell. Det kan betyda något i vissa spänningskritiska applikationer med låg strömförbrukning (t ex brandvarnare).

Laddbara är MYCKET mer penga- och miljöekonomiska, speciellt om man använder dem till de tar slut (200-2000 laddcykler, beroende på driftsätt) och sedan lämnar dem till återvinning. Alla märken är dock inte lika bra eller hållbara, och det kan man tyvärr inte se på utsidan. Okända märken kan ha utmärkta celler, precis som "kända" märken. En bra laddare som känner av när batteriet är fullt oavsett storlek (jag har en som går på 12V + 220V, mycket praktisk) är en engångskostnad.

Så köp du laddbara (t ex NiMH) av hjärtans lust. Men slarva inte bort dem, utan släng dem på soptippen då de tar slut.
 
Tack för hjälpen!

Om jag ahr förstått det rätt är det integen större skillnad vad gäller kapacitet i att ladda upp blixten fort mellan 1,2V och 1,5V-batterier. I varje fall inte sedan man avfyrat några blixtar.

Hade fint!

Lasse
 
Som det påtalades tidigare i tråden, så laddar NiMH ur sig själva med tiden, ca 1%/dygn i början om jag minns rätt.
Däremot har Lion ingen självurladdning, men tror inte de finns för AA/AAA, pga av att de har en cellspänning på 3.6-3.7V.

/Magnus
 
ANNONS
Köp Fujifilm GFX100S II hos Götaplatsens Foto