Annons

TTL Blixt Ring - Kan den fungera tro?

Produkter
(logga in för att koppla)
Inte för USD230 ( c:a SEK1.900 ). Den förutsätter att Du har en blixt att fästa den på och leder bara ner ljuset till en ring runt objektivet. Ljusförlusten är ganska stor.

Då är Senz ringblixt från photax.se ett intressantare alternativ - 1095:- exkl frakt och ev. stepring. ( Kan inte länka till Photax sida ) Visserligen tappar Du TTL, men makro är en manuell sport, så det är bara att träna.
 
Sigmas "ring"blixt är ingen riktig ringblixt, vilket den delar med många andra. Det är en twin förklädd till ring - två små blixtrör monterade 180° isär bakom ett opal"glas". I manuellt läge och med stor skillnad i effekt mellan sidorna, syns detta tydligt i reflexerna.

Kan man leva med den begränsningen, är det en utmärkt "ring"blixt, och med TTL.
 
Jag har en 580EX 2 och förstod att den enbart leder ner ljuset. Det är just TTL funktionen jag vill ha till macro fotograferandet. Eftersom dom roligast objekten att fotografera är insekter vill jag inte vara utan TTL eftersom dom tenderar att inte sitta snällt och vänta på att jag ställt in blixten manuellt.

Det finns annars en mängd olika, rätt billiga, alternativ där antingen TTL finns (men fungerar endast med bländare 5.6), automatik utan TTL och naturligtvis dom med manuella lägen. Sen finns ju dessutom dom ringar som inte alls är blixtar utan LED lampor som endast lyser upp motivet.

Tack för era svar! Jag vill ju fortfarande veta om den (den från eBay) är ett bra alternativ och vad man kan ha i stället? Alltså utan att tappa TTL funktionen.

MVH
Jacob
 
Senast ändrad:
Ja men nu är ju tydligen inte Simas alternativ en riktig ringblixt och jag kan förstå att två vertikala små blixtar aldrig kan bli så bra som ett runt ljus ger. Det måste bli ojämt fördelat ljus även om TTL fuktionen finns. Eller...?

På bilden syns tydligt dom två blixstavarna.

MVH
Jacob
 

Bilagor

  • 69604227_1.jpg
    69604227_1.jpg
    12.7 KB · Visningar: 340
... men Du ska ju inte köra den manuellt säger Du - utan i TTL. Varför ska Du då hänga upp Dig på vad som händer i ett särskilt manuellt läge?
 
Nej du har helt rätt. Om det endast händer i manuellt läge så låter det som ett bra alternativ.

Det är antagligen så att det är mina bristande kunskaper i foto som är problemet. Jag förstår inte varför det endast syns i manuellt läge utan misstänker att det även syns i TTL läget. Det är bara logiskt tänkande, utan rätt kunskaper i exakt hur TTL fungerar.

MVH
Jacob
 
Bygg din egen tycker jag. Mycket roligare och billigare. Visst förlorar du en del ljus, men inte så jättemcyket som jag trodde man skulle göra.

Här är min:

http://www.tz-uk.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=39909&p=401427

Finns mängder av how to's online.

Mvh

Intressant! Guida mig gärna till den how-to/DIY du själv kikade på. Hittade några där man använder den inbyggda blixten, eller där man hade den externa blixten monterad UNDER kameran. Nääe.


Tack :)
 
Senast ändrad:
...
... Jag förstår inte varför det endast syns i manuellt läge utan misstänker att det även syns i TTL läget. ...
Det är bara när Du börjar styra mängden ljus sida-sida ( = i mauellt läge ) som den ena sidan kan bli så dåligt belyst att reflexen från den nerdragna lampan sins tydligt som en fyrkantig plupp. I TTL lyser båda lamporna lika starkt - men för en händig fotograf är det säkert möjligt att framkalla fenomenet även i det läget - :D
 
Intressant! Guida mig gärna till den how-to/DIY du själv kikade på. Hittade några där man använder den inbyggda blixten, eller där man hade den externa blixten monterad UNDER kameran. Nääe.


Tack :)

Hej.

Hittar den inte just nu. Det var från en länk på strobist till flicker där någon visade hur.
Men inga ritningar fanns. Insidan är klädd med slät aluminiumtejp för reflektion. Utsidan bakplåtspapper. Sedan är det tillskurna kartongbitar som är "kaross" enligt en grovt i tanken tillyxad kamera/blixtmodell. Chansade mest när jag gjorde den men det blev ok tycker jag.

Mvh
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.