Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Totalt misslyckade silhuetteförsök-Hjälp

Produkter
(logga in för att koppla)

lotelo

Aktiv medlem
Nu är jag trött på att inte få till det och hoppas på er hjälp. Siluetter inne är definitivt en av mina svagaste sidor. Har försökt ta siluettebilder på mig själv mot en vit bakgrund. Tanken är att bakgrunden ska vara kritvit och jag kolsvart. Jag ljusätter bakgrunden och fixar sedan (de flestas gånger) lite motljus också, mäter ljuset mot bakgrunden och exponerar därefter bilden utifrån det. Resultatet är alltid att jag inte blir så kolsvart som jag vill. (kopierat med 5:ans filter.) Testade samma sak och bländade ner ett steg men det blev inte heller bra. Har exprimenterat massor med lamporna men det går bara inte. Bakgrunden blir vit men hur sjutton ska jag kunna bli svart? Använder Tri-x och har testat allt från ASA 340-800 vid flera misslyckade tillfällen. Ska det behöva vara så himla svårt? Hur ska jag göra? Annan film? Belysning?
 
Kan du drabbas av refleterande ljus från bakgrunden som studsar i tak och väggar för att sedan landa på dig så att det når kameran?

Om så är fallet så skulle mörka väggar, golv och tak fixa det hela?

Ren spekulation alltså...
 
En fundering... Tar du bilderna i ett litet rum? Då kommer ju en del av ljuset från bakgrunden att reflekteras in fel väg på din framsida från väggar och tak...
Därför skulle man vilja ha 200kvm studio med fyra meter i tak och svarta väggar... Ibland blir det bättre bilder med mer prylar : ) Har lite samm dilemma när jag plåtar i min "studio" som är pytteliten.
 
kör ännu starkare ljus på bakgrunden och så skärma av ev. reflexer från andra väggar.
du ska inte exponera helt efter bakgrunden så den blir grå, men det vet du nog redan.
så det är bra att fläska på ordentligt med ljus så du har gott om marginal. hm.. om du förstår vad jag menar. ;o)

fina grejer att skärma av med, är jättstora frigolitskivor som man målat svarta på ena sidan.
funkar suveränt iom att de är så lätta..
åsså kan man använda dom vita sidorna som upplättning vid andra tillfällen.
 
Jo rummet är i minsta laget och ni har nog säkert rätt i att ljuset studsar någonstans. Det finns ett vitt tyg till som jag misstänker, annars är faktiskt väggarna mörka. Ska testa täcka det vita men om inte det funkar, så är det alltså bara att hyra studio som återstår eller? Vart hittar man en sån 200m med svarta väggar, och törs jag hoppas att jag lyckas då?;)

Christel, jag har fläskat på av varma lampor tills jag dröp och höll på att svimma.. Tack för dina andra tips, de testar jag om jag byter till större ljusare rum:)
 
jag har klarat det bra i mitt lilla flickrum när jag var tonåring. kör ljuskänsligare film bara.
:eek:)
 
Om du exponerar efter den vita bakgrunden så förutsätter jag att du överexponerar den. Hur många steg skiljer det mellan den vita bakgrunden och din skuggade sida?

Mvh/ Kenneth
 
Jo jag har nog provat att överexponera bakgrunden också men är nu mer övertygad om att problemet ligger i det andra vita tyget som finns i samma rum. Helt klart har något kastat tillbaks lite ljus på mig, tyget, golvet eller taket. Ska iaf göra ett ordentligt försök till och mäta så noggrant det bara går.

Tvivlar nästan på att jag fixar bilderna i det lilla rummet med ljus ekparkett och ljust tak och ger det bara något försök till. Bilder av idén SKA det bli iaf om jag så måste hyra studio för att få till det.

Tack för all hjälp:)
 
Om du överexponerar bakgrunden 1,5 till 2 steg borde räcka, annars får du överstrålning på modellen.
Prova att ställa ett par skärmar som begränsar ljusflödet mot dig men lämnar modellen öppen mot den vita bakgrunden.
 
Det där med silutter är inte helt enkelt, det hjälper inte att kopiera hårt om man utgår från ett normalt negativ. Men du kan prova med att endera:
1) Framkalla filmen i HC 110 (Kodak, HC= High Contrast) Pressa filmen 2 - 3 steg så höjs kontrasten ytterligare. Kopiera så hårt du bara kan.
2) Ta till ett mellannegativ på litografisk film (Lithfilm) observera att denna måste framkallas i speciell framkallare. Detta mellannegativ kan du kopiera hur du vill nästan, resultatet blir en siluett.
Jag har gjort siluttbilder ett par gånger enligt metod 2, bl.a. som inbjudningskort till bröllop med kontrahenterna i profil vända mot varandra. Det blev lyckat men helt enkelt är det tyvärr inte med siluetter.
Lycka till
Us
 
Silutter......silutter??? Siluetter skall det givetvis vara i mitt inlägg härovan. Eller rent av silhouetter - ordet är väl franskt från början?
Us
 
Ordet var så svårt så jag stavade det medvetet olika i rubrik och text för att det skulle bli rätt på något ställe. Bestämde mig för att slopa det Franska men säkert var det mest rätt?

Jag har nu testat med avskärmning, bortplockninga av annat tyg och olika stegs överexponeringar igen, har dock inte framkallat än men tvivlar på att det lyckades. 1-2 steg har jag nog testat även tidigare och jag tror att ljuset kommer att kastas tillbaks på mig via något annat iaf.

Sonnaren, lithfilm låter som ett alternativ. Du menar alltså att det är ganska lätt att arbeta med? Framkallaren man använder i så fall, är den starkare (mer hälso/miljöskadlig) än "vanliga" framkallare?
 
Hade för mig att det hade varit uppe förut och efter lite micklande så hittade jag den här tråden. Hoppas det är till någon hjälp.

/A
 
lotelo skrev:
Vart hittar man en sån 200m med svarta väggar, och törs jag hoppas att jag lyckas då?;)

En teater eller (rock)scen brukar vara stora lokaler med mörka väggar.. Kanske finns något "aktivitetshus" där du bor med en scen du kan låna en stund?

Lycka till med bilderna.
//Danne
 
Om du nu bara tar det lugnt en stund ska vi nog lösa det här. Som jag skrev tidigare så måste du överexponera den vita bakgrunden för att den verkligen ska bli vit. Lämpligt 2,5-3 steg ljusare än din exponering. Men för att du ska erhålla en svart silhuett så måste den vara 2,5-3 steg underexponerad än din slutliga exponering. Det kommer alltså att skilja 5-6 steg mellan bakgrundens vita och silhuettens skuggsida för att du ska kunna uppnå önskat resultat.

Mvh/ Kenneth
 
I den tråden Malm hänvisade till hade Frödeberg lagt in en bild som jag upplever lite ljusare än vad jag önskar. Ungefär det resultatet har jag uppnått men är ute efter ett resultat liknande den andra exempelbilden som Leijon bifogat i samma tråd. Kenneth, jag har lugnat mig;) Testade nyss att göra några bilder efter den exponeringen, men kan inte framkalla förrän nästa vecka. Hoppas det lyckades.

Tackar så jättemycket för alla råd ni bidragit med:)
 
Funderar på om varför du ditt negativ måste vara vitt och svart. Vad tror du om att exponera bilden av figuren mot den vita ytan och sedan klippa ut en mask för den yta som kopian ska ha, där figueren är hålet? Exponera sedan länge i förstoringsappraten?
 
Det här blir mer och mer komplicerat.... rockscen, klippning av mask. Gör en lithbild eftersom du har tillgång till mörkrum. OOOOtroligt mycket billigare än att hyra en scen - och mindre tålamodskrävande än att klippa en mask.
Dessutom 100% lyckat resultat.
Us
 
men jag förstår inte allt detta bök?
det är inte alls svårt att göra silluettbilder.
se bara till att ljuset är som kenneth säger, 5-6 steg ljusare än skuggan, och så _skärma av_ så inget ljus träffar modellen (annars blir modellen förstås inte så många steg mörkare).

detta klarade jag av i ett litet vitt flickrum för länge sen, med svarta uppspända lakan som jag ställde upp på strategiska ställen som avskärmning av ljuset.
funkade finfint.

det gäller ju lixom att ljuset som reflekteras från bakgrunden inte sprider sig vidare i rummet, annars blir det inte så stora skillnader i bländarsteg på modell och bakgrund.
så hemligheten är mer att skärma av bra om man har en liten studio.
 
Estethia skrev:
det är inte alls svårt att göra silluettbilder.

Jo det är det. Eller silhuettbilder har även jag lyckats med egentligen fast de är bara inte så svarta som jag önskar. Det är alltså inte såna silhuetter jag vill ha som jag fått fram. Titta på skillnaden på bilderna som Fröderberg och Leijon bifogat i den andra tråden som Malm hänvisade till. Ett sånt resultat som Fröderberg visar har jag lyckats uppnå ganska lätt men inte så svart som det Leijon visar, och det är så jag vill/Ska ha till det. Avvaktar nu tills jag framkallat nästa vecka. Lithfilm låter annars som ett bra alternativ.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.