Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Tilt-adapter + Carl Zeiss

Produkter
(logga in för att koppla)

njja

Aktiv medlem
Jag har en nikon D90, och är ute efter ett relativt billigt alternativ till nikons egna T/S-objektiv. Vad jag vill åt är själva tilt-funktionen. Jag har grävt omkring på internet i några dagar, och så vitt jag förstår så är det antingen lensbaby, ryska objektiv från Arax eller en tilt adapter som gäller.

Då jag inte är helt nöjd med oskärpekvaliteten från lensbaby-varianterna, och har stött på några oroande kommentarer om arax-objektiven på D90, så kikar jag nu på adaptern. Det viskas på nätet om att en "nikon till pentacon 6"-tilt-adapter tillsammans med exempelvis Carl Zeiss Jena Biometar 80mm f2.8 ska vara en duglig kombination. Vad jag vill åt är som sagt tiltfunktionen och helst en trevlig bokeh. Tror ni att jag skulle bli nöjd?

exempel:

adapter
http://www.ebay.com/itm/TILT-adapte...604?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e67292134

objektiv
http://www.ebay.com/itm/Carl-Zeiss-...=UK_Lenses_Filters_Lenses&hash=item45ff758935
 
Är det någon som har erfarenhet utav arax 80mm f/2.8 tilt-objektiv då? Helst tillsammans med nikon d70- eller d90 då, men även annars. Hittar inga tillfredsställande exempelbilder.
 
Jag har inte provat någon 80 mm på APS-C, men jag använder tilt ofta med µ4/3, och det borde svara ganska väl mot 50 mm f/2 på det formatet. Dessvärre är det en ganska personlig sak hur man uppfattar oskärpan, och jag har inte använt tilt för den så kallade "tilteffekten"; det var aldrig min idé med att tilta.

En ganska enkel och billigare lösning är att göra alltihop i mjukvara, när man är ute efter oskärpa. Det är väldigt svårt, kanake omöjligt, att göra oskarpa delar av en bild skarpa, medan det omvända är struntenkelt. Man får till skillnad från tiltning full kontroll över hur man ska rendera oskärpan, men det är mera pyssel. Så snål (fattig?) som jag är, skulle jag inte satsa en massa pengar på att få bilderna oskarpa, när det är ganska enkelt med mycket mindre insats.

Jag använder tilt på motsatt sätt, och där är det saklöst så att långa brännvidder inte ger någon större verkan av tiltning; eller kanske man snarare skulle säga långa utdrag, för det är samma sak med närbilder. Jag har provat att tilta 50 mm, och det blir inte stor ändring av vinkeln för skärpeplanet, beroende på att brännvidden är så lång till ett litet format. Med ökande utdrag minskar effekten.

Så som min erfarenhet av tiltning är, tror jag inte att man har någon större glädje av så lång brännvidd som 80 mm. Kanske att det för att åstadkomma oskärpa funkar med det du föreslår, men en DSLR har väldigt dålig kontroll i sökaren över vad som är såväl skarpt som oskarpt. Man ser inte resultatet förrän man har bilden i datorn.
 
Tack för ditt utförliga svar och funderingar!

Jag är fullt på det klara med vad man kan göra i photoshop och liknande mjukvara. Det är dock främst "miniatyreffekten" som blir bra när den renderas i datorn (tycker jag...). Andra bilder som går att skapa med tilt-objektiv tycker jag så gott som alltid ser lite för redigerade ut.

Bl. a. Jonas Peterson (http://jonaspeterson.com/) använder sig ofta, vad jag kan se, utav tiltobjektiv för att få just den effekt jag är ute efter.

Den största anledningen att jag är intresserad utav just 80mm tilt är för att de objektiv jag redan har är 20mm och 50mm. Jag upplever det ibland som att ett rejält porträttobjektiv fattas, även om 50mm är okej i de flesta situationer. Då tänkte jag mig kunna slå två flugor i en smäll.

Men du tror alltså inte att jag kommer att få ut någon särskild tilt-effekt ifrån ett sådant objektiv? Jag har provat en del "freelensing", om du har koll på vad det är. Med lite övning så tycker jag att det går relativt bra att upptäcka vart skärpan ligger, och på ett riktigt tilt-objektiv borde det ju gå ännu bättre.
 
Jag är inte fullständigt klar över vad du siktar på, men jag föreställer mig att det kan vara något som är besläktat med "miniatyreffekten, men med andra utsnitt, där det mer handlar om selektiv skärpa. Jag misstänker att det kan funka, även om det är knepigt med DSLR. Det är inte mycket lättare att hantera tiltning med en adapter än free-lensing, även om risken att tappa gluggen eller få in smuts är väsentligt mindre.

Det jag menar med att jag använder det tvärtom är att jag främst använder tilt för att med relativt stor bildvinkel få skärpa från framför tårna till oändligt, så att jag med låg placering av kameran kan få förgrunden riktigt skarp, precis som på storformatstiden, men mer extremt.

http://uploads.ifokus.se/uploads/54c/54cbec39112dccbd26b9faf27b1ca50c/sendero-2.jpg
 
Här är tre exempel på den "effekt" jag talar om:
http://jonaspeterson.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/grovers00202.jpg
http://jonaspeterson.com/blog/wp-content/uploads/2011/09/borg0088.jpg
http://jonaspeterson.com/blog/wp-content/uploads/2011/09/borg0229.jpg

Visst skulle dessa, åtminstone de två senare, gå att återskapa till viss mån i datorn, men jag tycker verkligen att det blir snyggare med äkta vara.

Tänkte inte på att det såklart kan bli knivigt att hantera adaptern... Antar att den är lite stel och klumpig. Däremot tror jag att jag främst skulle använda det till porträtt där jag har någorlunda god tid att ställa i ordning skärpan och sedan zooma på displayen för att kontrollera.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.