Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Synkspänning Minolta Dynax

Produkter
(logga in för att koppla)

danneman

Aktiv medlem
Vilkna synkspänningar fungerar för blixtar till kameror i Dynax-serien? (Har en analog Dynax 7).

Vad händer om den är för hög? Kan kameran känna av det och "vägra" utlösa blixten?

Har felsökt som tokig då en radiosändare för studioblixtar ej vill fungera via "Hot Shoe Adaptor III" i blixtskon.

Detta har jag konstaterat hittills:

Min original Minolta blixt som fungerar fint har en synkspänning på endast 2,55V .

Studioblixtarna har ca 3,5V synkspänning och fungerar i kamerans PC-synkuttag men ej med samma kabel via adaptern i blixtskon.

Radiosändaren verkar ge 12,2V synkspänning och samma gäller för den som studioblixtarna, PC-synkuttaget är ok medan blixtskon ej triggar.

Kan kameran vara så känslig för rätt synkspänning och även styra över vad som tillåts att triggas i blixtskon?

Adaptern verkar leda ström korrekt och genom den kan samtliga tre förbrukare triggas när de två undre stiften kortsluts med ett metallföremål.
 
Senast ändrad:
Du verkar ha hittat en klar (och tråkig) poäng där! Enligt utsagon kring PCT-100 tyder det på att analoga Dynax-serien av någon anledning inte är så pigg på detta med främmande blixtar i blixtskon.

Testade f.ö. idag en Minoltadedikerad Sunpak PZ5000AF. Den har synkspänning 6,35V och fungerar, medan studioblixten som alltså har lägre synkspänning ej fungerar. Så spänningen i sig verkar inte vara problemet!

Kanske ger originalblixten och den dedikerade blixten (båda har fyra st stift) någon typ av "intelligent" signal som krävs för att vara kompatibel.

Prylar med enbart två stift verkar ej godtas.

*Suck*
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.