Annons

Studioset från Kjell o co

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag började fotografera i en tid när blixtar inte var vanliga, och vi använde fast ljus då, glödlampor på 250 och 500 watt. Jämfört med blixtar är det en nödlösning och ger sällan lika bra resultat. Visserligen är lågenergilamporna som finns nu inte lika varma som glödlampor, men grundproblemet med fast ljus till porträtt är att det irriterar modellen och att det är mycket svårt att få helt öppna ögon när man har någon av ljuskällorna inom modellens synfält.

Övriga rent tekniska problem är att när man har mindre ljus behöver man större bländare, som kanske ger kortare skärpedjup än man önskar, eller om man vill ha större skärpedjup måste man använda högre ISO, vilket minskar det dynamiska omfånget och gör att bruset blir mer synligt.

Så det är ett flertal nackdelar med att använda fast ljus i studio för modellfoto. Det fungerar väldigt bra när man ska ta föremål och stilleben, då slutartiden kan vara hur lång som helst och man inte behöver fundera över kisande ögon, men för porträtt är det inte någon höjdare.

Blixtar ger väldigt mycket mer ljus och fungerar bättre till modellfoto i studio.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.