Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Studioljus för småprodukter

Produkter
(logga in för att koppla)

Ulfie81

Aktiv medlem
Tjenare!

Har letat runt lite här men inte hittat vad jag letar efter riktigt!

Vi har på jobbet just inhandlat en ny kamera ( Canon EOS 50D )
Vi fotograferar småprodukter såsom pennor, tändare eller annat då vi är grossister för presentreklam!

Dock känns med den nya kameran vårat ljus väldigt "passerat bäst före" så att säga:)

Vi har 2 st 500W fotolampor och typ 60-80cm ljustält. Ofta kan jag tycka det är svårt att få bra ljus utan att tex vita delar blir helt utfrätta
och det blir för mycket skuggor. Trots alla möjliga vitbalansinställningar får vi nästan alltid rödstick eller grönstick i vita detaljer... tar evigheter att försöka få bort det

Så till frågan! Jag vill ha ett tips på något bra ljuspaket, fast eller blixt.... kan man klara sig på http://www.kaffebrus.com/studioset-2-x-110ws-lite-232.html eller är inte det optimalt för produktfoto

har haft detta: http://www.kaffebrus.com/fotobox-portfoljtyp-210.html
men tycker dom lamporna va sådär!

I övrigt har vi ett 50mm macro och ett 100mm macro som är dom vi använder absolut mest!

Förlåt för allt tjöt men nu har man äntligen hittat en källa där man kan få hjälp med det mesta:) och hjälp behöver jag!

Mvh Uffe
 
Är det riktiga fotolampor du har så ska de ge ungefär samma färgtemperatur som dagsljus. Så ställ in kameran på dagsljus och inte auto. På auto kommer produkternas färg annars påverka hur kameran tolkar färgtemperaturen.

Sätt även exponeringen manuellt för bästa kontroll. Använd histogrammet på kamerans display för att bedöma exponeringen. De flesta objektiv tecknar skarpast vid f 8-11, så det kan ju vara en lämplig inställning och justera sen lampornas ljusstyrka för rätt exponering.

Du belyser förstås ljustältet snett framifrån med en lampa till både höger och vänster? Lampan till höger sänker du lämpligen till något snäpp lägre än vänsterlampan på ljusstyrkan (eller flyttar den lite längre ifrån. Det känns naturligast med mest ljus uppifrån vänster). Du bör inte få besvärande skuggor med denna uppsättning.

För bästa vitbalans, fota i raw, och plåta ett vitt papper eller gråkort i tältet med samma inställning som du tänker använda för produkterna. Använd sen vitbalanspipetten i photoshops camera raw. På efterföljande bilder väljer du sen "föregående konvertering" för att få samma färginställning. Är det vita eller neutralgrå produkter så kan du förstås klicka direkt på dessa.


P.S Blixtpaketet från kaffebrus ser helt ok ut för ändamålet.
 
Senast ändrad:
tack så mycket Björn för din input Skulle tro att det är några fotolampor modell äldre som vi har... nackdelen är att vår studio är liten och det blir katastrofalt varmt därinne med lamporna på! Styrkan är inte ställbar på lamporna och återigen eftersom det är litet är det svårt att flytta runt allt för mycket med ljuset!

Så gärna fler konkreta tips på ljus/blixt-paket som skulle passa för det vi gör:)

Tack på förhand
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.