Annons

Studioblixt elinchrome 200Ws

Produkter
(logga in för att koppla)

Karl2

Aktiv medlem
Fick en fin julklapp två studioblixtar á 200Ws. Har nu provkört och noterat, och vill lära mig att hitta rätt bländare så snabbt som möjligt utan mätinstrument. Det blev lyckad belysning med 4 m och bländare 16, alltså är ledtalet 64 vid ISO 100 och blixtstyrka 5. Med paraplyet påsatt blir ledtalet 36. Med blixten inställd på styrka 3 , avstånd till motiv 2 m och bländare 12 ger tydligen ledtal 24. Med blixtstyrka 1 (minsta möjliga) visar de rätt exponerade bilderna ett ledtal om 12 med paraply. Vi får en tabell.
För paraply, en blixt och ISO 100 fås:
Instäld blixtstyrka, Ledtal
1 12
2 18
3 24
4 30
5 36

För att få lämplig bländare divideras ledtalet med avståndet mellan blixt och motiv. Avståndet mellan kamera och motiv verkar inte så betydelsefullt. Blev också bra belysning för att piratkopiera böcker. Undrar om man verkligen kan lyckas mycket bättre med användningen av en ljusmätare för blixt. Nackdelen utan ljusmätare är ju att man måste dividera.
 
Jag ser att ingen dristade sig att svara vid tiden då du lade in den här frågan.

Och det är inte så mycket frågan om att få ett "bättre" resulat som att lyckas få perfekt resultat, oavsett metod, och din metod fungerar dessvärre inte helt klockrent.

Problemet är att du ser det hela som "ledtal", och det fungerar så länge du inte har någonting som modifierar ljuset från blixten. Pang rätt på alltså, så kan du använda den vanliga enkla optiska lagen med kvadraten på avståndet, och den stämmer ganska bra så länge avståndet är långt i förhållande till den lysande ytans bredd.

Och det är just där det förrycks, eftersom den optiska lagen utgår från en punktformig ljuskälla, och en softbox eller ett paraply är inte punktformiga ljuskällor. Ljuset avtar inte lika snabbt på korta avstånd, och det blir inte starkare på nära håll i proportion mot det som du räknar fram. Kanske kan det fungera med ett paraply där man reflekterar ljuset, om man också lägger till den virtuella distans till blixthuvudet som man har via paraplyet, men det blir inte lika enkelt som att bara använda ett ledtal.

Och det funkar alltså inte med ledtal när man använder något som gör ljuset från blixten mjukt, något som får det att komma från en större yta. Ljuset blir jämnare fördelat i rummets volym.

Däremot är det ganska enkelt om man har en relativt fast uppställning, där man inte ändrar de inbördes avstånden särskilt mycket, så att man kan betrakta dem som ganska fasta. Då kan man använda en tabell för att ställa bländaren, baserad på styrkan man ställer in på blixtarna, efter att man har provat fram den, och det blir precis lika bra som om man använder en blixtljusmätare. Men när man ändrar något, så får man kanske gissa sig fram lite. Om du använder digitalkamera är det inte ett stort problem, eftersom det bara är att ta ett par provbilder och chimpa med högdagervarning och histogram för att se hur exponeringen ligger. Lite värre med film, men om man vet ungefär vilka värden det handlar om kan man hamna mindre fel än om man använder ledtal, eftersom blixtstyrkan inte avtar kvadratiskt med avståndet förrän avståndet är ganska stort. Kanske kan det fungera på större avstånd än två meter, men på kortare avstånd ökar ljusstyrkan nästan linjärt inom ett visst spann, och när man kommer riktigt nära ökar den inte alls.
 
Med hjälp av ledtal kommer man ganska nära en användbar exponering. Sedan blir det till att pröva sig fram till det bästa resultatet. Ett annat alternativ är ju att använda ljusmätare.
 
Med hjälp av ledtal kommer man ganska nära en användbar exponering. Sedan blir det till att pröva sig fram till det bästa resultatet. Ett annat alternativ är ju att använda ljusmätare.

Du kanske inte förstod?

Studioblixtar används ofta på mycket nära håll i förhållande till den lysande ytans storlek. På nära håll med softbox eller paraply stämmer inte den optiska lagen, eftersom ljuskällan inte är punktformig. Det går därför inte att använda ett ledtal, annat än om man tänker sig att använda blixtarna på större avstånd. När jag har jobbat med blixtar i studio har jag mycket sällan haft större avstånd än 2m från blixtarna, men ofta mindre, med åtminstone 80 cm bredd på den lysande ytan och ibland upp till 1,5m. På så korta avstånd och med så stor lysande yta avtar ljuset inte med kvadraten på avståndet. Däremot lär man sig ganska fort av erfarenhet vilken bländare som fungerar.

Ledtal förutsätter att ljuset avtar med kvadraten på avståndet. Det gäller för en liten blixt, eftersom den är en punktformig ljuskälla, men det gäller inte för en studioblixt med softbox på nära håll.
 
Lampan med sin reflektor har kanske ledtal 60. Mäter man ljusförlusten i boxtyget är det ca tre exponeringssteg. Ledtalet blir då 20. Avståndet räknas naturligtvis mellan lampa och motiv och inte mellan motiv och boxtyg. Tyget behöver inte vara en box, går lika bra med ett draperi eller paraply. Ville bara visa att man inte är helt hjälplös utan kan i huvudet beräkna vad som händer.

Då man ställt upp en hel del situationer och minns hur man exponerat får man naturligtvis en erfarenhet. Tycker man om matte, vill man naturligtvis också försöka beskriva och förstå det med siffror.
 
Nej uppenbart har du svårt att förstå.

Den optiska lagen som säger att ljusstyrkan avtar med kvadraten på avståndet gäller för punktformiga ljuskällor. En softbox är inte en punktformig ljuskälla, och ett paraply är det inte heller. Ljuset avtar efter någon annan funktion, som vi inte känner till. Ett ledtal är fel sätt att hantera det. Du förstår inte för att du tillämpar aritmetik, du förstår inte alls.

Det är inte avståndet från lamphuvudet bakom det vita tyget, utan det vita tyget är en stor, icke punktformig ljuskälla. På mycket nära håll avtar ljusstyrkan knappast alls när avståndet ökar. På lite längre håll avtar den, men inte så kraftigt som kvadraten på avståndet. Ett ledtal förutsätter att ljusstyrkan ska stå i omvänt förhållande till kvadraten på avståndet, och det gäller bara på stora avstånd från softboxen. På nära håll kan ledtal inte användas.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar