Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Studio för foto av bilar?

Produkter
(logga in för att koppla)

stonevalley

Aktiv medlem
Vi ska fixa till en liten studio där vi kan fota våra bilar. De som sköter fotograferingen är inga proffs. Men vi behöver lite bättre ljus och en annan miljö.

Det jag hade tänkt mig är en spånskiva hängandes ned från taket antingen vit målad eller inslagen i en vit duk sedan 4 st 500w bygglampor som riktas upp mot denna skiva så ljuset från taket reflekteras ner mot bilen. Runt bilen ska en duk hänga som bakgrund.
Lite osäker på färgen ska den vara vit eller någon mörkare färg? Duken ska sitta på en skena så att man kan dra i hop den när den inte används.
Ska man montera bygglamporna på skivan i taket Riktade uppåt eller ska man låta dem stå på ett stativ på golvet riktade mot taket?

Vi fotograferar väldigt många bilar per dag så det måste gå snabbt och enkelt.

Tacksam för svar/
Tom Stendahl
 
Intressant.

4 * 500W är ruskigt lite ljus för något så stort som en bil. Nu är ju en bil ganska snäll som modell, och står stilla långa tider och man kan alltså fota med lång slutartid, så det går nog. Lite knepigt att de ljuset jämnt över hela bilden blir det, eftersom en bil har sådan utsträckning.

Varför spånskivan i taket? Du vill ha ljuset uppifrån, men främst framifrån. Sedan är mjukt ljus inte alls lika kritiskt på en bil som på en modell. Jag hade riktat strålkastarna nakna mot bilen, lite uppifrån och från sidan, men mjukat upp det genom att ha lite avstånd mellan de fyra strålkastarna. På så sätt blir ljuskällan skenbart större. I samma veva får du mer ljus, eftersom spånskivan inte kommer reducera det. Ytterligare ett en strålkastare från andra sidan för att lätta upp skuggor, om lokalen inte är liten nog för att låta ströljuset göra det.

Lycka till!
 
Jag skulle nog fundera på att fotografera utomhus eller inne i bilhallen med ljus från takfönster.

Frågan är vad för bilder det skall vara? Skall de vara av reklamklass eller bara vara OK bilder för er webbsida?
Skall ni dagligen rulla fram tjugo bilar med fem minuters mellanrum eller hur skall det fungera?

Ofta fotograferas reklambilder på bilar på flygplatser. En hangar som bakgrund ger en neutral, lite metallisk, bakgrund och man fotograferar ofta (inte alltid) i skuggan för att få en stor och jämn ljuskälla från himmelen.
Tänk bara på att färgerna blir kalla i skuggan, använd vitbalans eller filtrera bilderna i mörkrum/bildbehandling.
Använd asfalten som gråreferens.

Om ni hittar ett ställe som är i skugga mot en hyfsat neutral vägg kommer ni ganska enkelt få schyssta bilder.
Ni kan också fotografera i mulet väder eller som sagt inomhus om ni hittar ett ställe med takfönster utan direkt sol.

Jag bifogar en bild på en bil tagen utomhus en solig dag i skuggan. Bilden är frilagd (småslarvigt) eftersom den stod på gatan mot en rörig bakgrund.
 

Bilagor

  • bil.jpg
    bil.jpg
    20.6 KB · Visningar: 509
Jag vill få ett jämt ljus över hela bilen, det var tanken med att lysa upp spånskivan. Det är ganska högt till taket så tanken var att bygga ned det. Jag är rädd att lamporna speglar sig för mycket i bilen om man riktar dem rakt mot objektet? Utrymmet är inte så värst stort och bilen tar upp ganska mycket plats. Lokalen är ganska mörk och tar inte in mycket ljus. Vi vill ha så proffsigt det går med det vi har. Vi fotar 5 bilar per dag som ska läggas upp på nätet alltså inte tid med redigering mm. Men vi vill ha bilder som skiljer sig ganska mycket från våra konkurrenter. Gå bara in på bytbil.com så förstår ni vad jag menar. Kunderna ska känna att de vill ha bilarna genom att bara titta på bilderna. Bilen ska komma från rekond in i hallen och sedan fotas.

Så vad tycker ni?
1. 4st Lampor på stativ riktade mot bilen
2. 4st lampor upphängda i taket så man inte får med stativ o.s.v riktade mot bilen.
3. Lysa upp taket.
4. Skynke upphängt någon meter från bilen som bakgrund.
5. 500w eller 1000w eller något annat förslag

Bakgrunden är ganska tråkig massa bilar uppställda runt om så enda alternativet är att placera allt i mitten på lokalen.
 
Med risk för att kalla pessimist ;-)

Så tror ja du gör dig mer besvär än nytta...

Kan ju inte säga hur er bilhall ser ut men jag tror man fårt bättre resultat med att plåta utomhus
 
Utomhus ger naturligtvis bäst ljus, men inte varje dag. Ibland regnar det, snöar, är mörkt stora delar av dagen vintertid, etc. Man kan inte hålla en jämn kvalite på de bilderna man tar ute.

Jag hade provat med att hänga upp en ljusbom i taket mellan bilen och kameran där jag hängt de nakna strålkastarna. Visst, det kommer bli reflexter i bilen lite här och där, men är det verkligen en nackdel? Ska man sälja bilar, är det väl bara bra att se att den är blank och fin? Är lokalen liten, hade jag målat den vit för att få mer nytta av ströljuset.

Kan vara en bra start, men jag tror du kommer få testa och justera lite när du ser hur det blir. T ex vill du nog med en bom även ha en lågt placerad upplättningsstrålkastare.
 
Nej ingen nackdel med reflexer.. O de är kontrollerade...

Skulle faktiskt själv behöva en liknande lokal... Men vet i fan vart man skall finna det då min uppsättning blicxtar inte är i närheten av så krtaftfullt so man behöver...
 
Speciellt vid en mörk eller svart bil, tror jag reflexerna från ljuset nästan är nödvändiga för att man alls ska se hur bilen ser ut. En nyrekondad mörkblå bil, kommer annars nästan försvinna helt.

Ser du inte till att strålkastarna överröstar omgivningsljuset ganska rejält, kommer speglingarna i lacken visa hur rummet ser ut i övrigt med allt där i.

Ljus bakgrund tror jag på, fast kanske inte 100% vit.
 
Tror jag skippar bygglamporna och sätter upp 3st softboxar i stället. Tror lamporna ger för mycket IR strålning för att detta ska bli bra. Eller vad tror ni? Andra förslag???

// Tom
 
Stonecold skrev:
Tror jag skippar bygglamporna och sätter upp 3st softboxar i stället. Tror lamporna ger för mycket IR strålning för att detta ska bli bra. Eller vad tror ni? Andra förslag???

// Tom

Jag skulle nog också satsa på några boxar. Kanske två stora rektangulära eller 8-kantiga i taket samt en smlare avlång lite mer framifrån som man kan kära lite mer fart i för att få lite karaktär på ljuset.

Utan att göra allt för mycket reklam så skulle jag rekomendera dig att kontakta killarna på Aifo www.aifo.se och be om råd och offert.

Ett alternativ är även dessa: http://www.aifo.se/lastolite/produkter/skylite/skylite.htm finns i 2*2m och är ganska lätta, de kan hängas i taket med lampor ovanför.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.