Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Stoppbad - hur länge?

Produkter
(logga in för att koppla)

Joflopp

Aktiv medlem
Ska till att framkalla för första gången och har skaffat allt och letat reda på tider. Det enda jag inte hittar tidangivelse om är stoppet. Nu hör det till saken att jag ska få fram stora korn och ska därför köra med 5% ättikslösning, men hur länge?
 
Inte så kinkigt. Filmen kan nog ligga i hur länge som helst, särskilt om du vill ha mycket korn. Trettio sekunder verkar väl vara någon sorts standard. Själv använder jag inte stoppbad, just för att minska kornet.
 
m_karlsson skrev:
Varför ger längre tid och/eller syra i stoppbadet mer framträdande korn?

Framkallningen är basisk och ett snabbt stopp med mer syra än vad som är tänkt gynnar korntillväxten. Exakt vilka reaktioner som uppstår vet jag inte.
 
Joflopp skrev:
Framkallningen är basisk och ett snabbt stopp med mer syra än vad som är tänkt gynnar korntillväxten. Exakt vilka reaktioner som uppstår vet jag inte.

Kan någon förklara den kemiska reaktionen ytterligare? Vilka faktorer styr kornigheten vid framkallningen?
 
m_karlsson skrev:
Kan någon förklara den kemiska reaktionen ytterligare? Vilka faktorer styr kornigheten vid framkallningen?
Vilken nivå vill du ha på förklaringen?

Jag nöjer mig med enkla svar.

Allt som ökar svärtan på filmen ger grövre korn.
Exponerar du filmen rikligare.
Framkallar du längre.
Ökar du temperaturen på framkallaren.
Mer koncentrerad framkallare.
Strålning eller värme. (Filmen ligger länge i en varm källare.)
Så blir kornet grövre.

Att mer koncentrerat stoppbad ger grövre korn beror på retikulation, gelatinskiktet sväller och drar ihop sig av pH-chocken mellan filmens pH 8 (cirka) och stoppbadets kanske pH 2-3 när du kör med så surt som 5%.

Framkallningen påverkar kornets tillväxt mer än exponeringen men det beror egentligen mest på att kontrasten ökar vilket gör att kornet bli mer framträdande.

Jag har aldrig själv försökt styra kornet med stoppbadtes pH och skulle nog inte göra det heller, det påverkar hållbarheten på filmen, för sur emulsion är inte bra.

Att välja bort stoppbad helt för kornets skull gör ingen nytta. Så länge stoppet inte är surare än fixet så...

Kör med 0,5-0,7% stoppbad om du vill använda stopp.
 
Tack Mikael! Jag gjorde en nätsökning på "retikulation" och hittade några defintioner som är väldigt lika den du gav mig.

Eftersom framkallare ofta har ett högt pH-värde sväller gelatinet i framkallaren. När det sedan hamnar i ett surt stoppbad krymper det, för att sedan åter ändra form i det inte fullt så sura badet. Den bistra följden blir att bilden får en kornig karaktär.
(http://www.edu.falkenberg.se/fbl/html/1/fotorel/fels/fram2.html)

Retikulation är en nätartad struktur som kan uppkomma på en framkallad film som utsatts för alltför stora temperaturvariationer under själva bearbetningen. Fenomenet uppstår genom en skrynkling eller bubbling av emulsionens gelatinskikt.
(http://home.swipnet.se/voftrestad/artiklar/a34.htm)
 
ANNONS
Sony Winter Cashback hos Götaplatsens Foto