Annons

Stockholms Digitala Stadsmuseeum öppnat idag

Produkter
(logga in för att koppla)

Sten-Åke Sändh

Aktiv medlem
Stockholms Stadsmuseum har idag öppnat Stockholms Digitala Stadsmuseum som utvecklats under de senaste tre åren. Meningen med satsningen är för det första att tillgängliggöra museets samtliga digitala tillgångar internt och ett urval externt samt att göra sökningar möjliga i ett enda sammanhang (de bilder som inte publiceras för allmänheten är i allmänhet belagda med upphovsrättsliga villkor) . För det andra ger systemet möjlighet att effektivisera fotoprocesserna och öka genomströmningen av nya digitala bilder - både nytagna bilder från digitalkameror och nyskannade historiska bilder.

Museet har ca 3, 5 miljoner analoga bilder i arkiven (de äldsta från 1840-talet) och ca 1% är f.n. digitaliserade. Vid sidan av dessa finns dessutom ca 20 000 föremålsbilder som visas i ett litet testurval på ca 600 bilder till att börja med. Vi publicerar även ett stort antal dokument och publikationer publicerade i PDF-format bl.a. byggnadsinventeringar.

För de som är tekniskt intresserade kan sägas att systemintegrationen skett med SQL Server och SQL Server Integration Services och att data gjorts sökbar i ett enda sammanhang med hjälp av XMP (metadatastandarden Extensible Markup Platform) som möjliggör att man enkelt kan knyta metadata till vilka filformat som helst. Metadata skrivs antingen in i bilderna via de gamla verksamhetssystemen och FotoWare:s automationsnav Color Factory eller så skrivs data först in i bilderna med underhållsapplikationen FotoWare Fotostation och sedan uppdateras databasen via Integration Services. Underhåll kan alltså ske åt vilket håll som helst.

Metadata knutet till filerna indexeras sedan i en sökbar XML-databas av FotoWare Index Manager. Fotoweb visar sedan upp data och gör det praktiskt sökbart för användarna i systemets olika klienter. Fotoweb har även en inbyggd webservice, som rätt anropad kan spotta ur sig både metadatatext och bilder till applikationer som designats för att kommunicera med vår webb direkt.

Adressen till hemsidan är http://digitalastadsmuseet.stockholm.se

Vill man köra mot vår mobilanpassade hemsida med smartphones, så får man uppsöka http://m.digitalastadsmuseet.stockholm.se istället.

Vi har även en Iphone- och en Android-app baserad på FotoWare:s Fotoweb-app. Den kan laddas ner via AppStore om man har en Iphone eller PlayButik om man har en Android-telefon.

Adressen är som ovan http://digitalastadsmuseet.stockholm.se
Login ID och password är mobil mobil.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.