Weronica,
Läs
Mikael Pertmanns artikel så får du svar på dina frågor.
Har läst detta flera gånger men det står ej härom jag får lägga ut på hemsida! Har däremot hört ett NEJ där i andra artiklar så det är snurrig värre PUL mm. Jag får ställa ut i Galleri på Karlaplan men ej lika 100 på Galleri
http://w-lindholm.zoomin.se/
Men man kan göra så här!! Och varför rek de detta öppet? Ja om man får lägga ut foton utan skriftlig tillåtelse av foton på enskilda individer???
Så här gör Du för att
PUL-säkra hemsidan
Starta en tryckt tidning - med egen webbplats på nätet eller ansök om ett utgivningsbevis hos Radio och TV-verket i Haninge. Det kostar ett par tusen och en hel del pappersarbete. Men i slutänden har du uppnått full yttrandefrihet på nätet. Följ våra råd - steg för steg.
Första steget
Bestäm om Du vill att hemsidan ska vara fristående eller kopplad till en tryckt skrift. Väljer Du att inte ha en tryckt tidning kontaktar Du Radio- och TV-verket på
www.rtvv.se. Därifrån kan du ladda ner ansökningshandlingar och anvisningar. Du måste vara myndig och inte försatt i konkurs. Kostnad: 2000 kronor. Viktigt att notera är att varje förändring av hemsidan måste dokumenteras - även om det rör sig om enkla stavfel. Den som inte dokumenterar varje förändring kan straffas. Ett tips: Skriv ut sidorna på en skrivare varje gång de ändras och spara sedan sidorna i konologisk ordning i en vanlig pärm.
Väljer Du däremot att ha en tryckt tidning i botten kontaktar du Patent- och registreringsverkets hemsida,
www.prv.se, och laddar ner ansökningshandlingar om att registrera en periodisk skrift. Den ska utkomma i tryckt form minst fyra gånger om året. Du kan i princip ge ut en stencil eller faxtidning. Samtidigt som du registrerar din skrift anmäler du dig som ansvarig utgivare. Men för att godkännas av PRV får du inte vara minderårig eller försatt i konkurs. Inom 14 dagar kan du få ett utgivningsbevis av PRV. Kostnaden är 2000 kronor. Beviset gör att du nu har samma ställning som chefredaktören och ansvarige utgivaren på en dagstidning.
Andra steget
Ta kontakt med Radio och TV-verket, RTVV. Vad gäller tidningens publicering på nätet finns två möjligheter:
* Att bara återpublicera material från din tryckta skrift. Då gäller den s k "bilageregeln". Den ger dig i princip rätt att återpublicera allt på nätet, som också står i din tryckta skrift. Du kan fritt publicera namn och även känsliga personuppgifter, utan att fråga om lov. Plötsligt blir allt som förbjuds i PUL eller datalagen tillåtet. Exempelvis får du publicera listor över finansmän och församlingspräster, vilket andra blivit dömda för i domstol. Men du får inte göra dig skyldig till brott mot andra lagar. Hit hör förtal, hets mot folkgrupp eller brott mot upphovsrätten. Du behöver inte anmäla hemsidan till RTVV, förutsatt att din trycka tidning och hemsida är helt lika varandra till innehållet.
* Att publicera material speciellt för nätet. Då gäller databasregeln i yttrandefrihetsgrundlagen. Den gör att din hemsida blir ett elektroniskt komplement till din tryckta tidning. Du måste dock först registrera dig som ansvarig utgivare för hemsidan hos RTTV. På juristsvenska kallas din elektroniska upplaga av tidningen för databas. Nödvändiga blanketter kan du ladda ner från
www.rtvv.se. Där finns också ytterligare information. Den som missar registrera sin hemsida eller databas gör sig skyldig till brott. Straffet: Böter eller fängelse. I likhet med PRV tillåter inte RTVV att en ansvarig utgivare för en databas är minderårig eller försatt i konkurs. Därför krävs det intyg från andra myndigheter, vilket kostar cirka 150 kronor. Själva registreringen hos RTVV är emellertid gratis. Här hittar du en lista över alla som anmält ansvariga utgivare till RTVV.
Slutligen - full yttrandefrihet
Den som uppfyller tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagens har lyckats PUL-säkra sin hemsida. Det innebär att sidan inte får censureras av myndigheterna. Dessutom har dina källor meddelarskydd, vilket innebär att du inte får avslöja deras identitet för utomstående. Särskilt intressant är att en registrering hos Radio- och TV-verket i princip gäller retroaktivt, enligt uppgift från myndigheten. Det innebär att om du anmäler din en eller två år gamla hemsida idag, så gäller grundlagsskyddet från den tidpunkt som sidan först las ut på nätet.
Kort sagt: Med hjälp av en tryckt skrift är du utom räckhåll för Datainspektionen och datalagstiftningen. Detsamma gäller om Du bara valt att skydda själva sidan, vilket är möjligt från förste januari 2003. Samtidigt är det viktigt att du tar del av Spelreglerna för press, radio och tv. De är antagna av såväl Svenska Journalistförbundet som Tidningsutgivarna och ger etiska anvisningar om publicering. Både på nätet och i tryckt form. Mer information om detta hittar du bl a på pressombudsmannens hemsida.
Vad gäller för alla andra sidor?
Den som väljer att inte skydda sin sida omfattas fortfarande av PUL, med Datainspektionen som tillsynsmyndighet. På denna typ av sidor råder inte samma mått av yttrandefrihet som på grundlagsskyddade. Däremot finns en vägledande dom från Högsta domstolen i det sk Ramsbromålet. Domen inmnebär att samhällskritik på nätet i princip ska omfattas av PUL:s undantag för "journalistiska ändamål", oavsett om sidan görs av yrkesverksamma journalister eller ej (mål B 293-00). Domen innebär dock inte att de som gör sidan omfattas av källskydd, ej heller av meddelarfriheten.
Källa:
http://www.pul.nu/