Annons

Skuggor!! GAAAA!

Produkter
(logga in för att koppla)

campokatt

Aktiv medlem
Hej. Började exprementera lite med produktfoto idag. Eller vill försöka ta lite snygga o häftiga bilder på små vardagliga ting.
Idag posade fröken Ketchup tex :)
Hur jag än försöker så kan jag inte få bort skuggorna under runt objektet.

Är på en ganska enkel nivå än. Har två små lysrörsarmaturer ovanför ett vanligt vitt papper som ligger mot ryggstödet på en stol. Har en skrivbordslampa jag kan belysa framifrån eller från sidan med. Men då blir det bara värre tycker jag. Två skuggor lixom...
Har provat med blixt på o utan på kameran oxå (den inbyggda i Eos 40)

Tanken med det hela var att få tomaten att se ut som den lixom svävade i det vita. Inte låg på nått....

Eller hur ska man få skuggan snugg? Så den inte gör nått? Kraftigare ljus snett framifrån kanske......

/M
 

Bilagor

  • IMG_7124.jpg
    IMG_7124.jpg
    36.8 KB · Visningar: 877
Sætt kameran på ett rejælt stativ och øka på exponeringstiden. Du kan nu belysa med en ficklampa och enkelt stælla ljuset så som du vill ha det.

Størsta orsaken till suddiga bilder på lång slutartid ær rørelser. Med døda ting(tomater) fastsatta så kam man fota i ljuset av ett stearinljus och få snygga skarpa bilder om kameran också sitter fast.
En fjærrutløsare underlættar, eller kamerans inbyggda timer kanske!
 
Skall du få bort skuggor under ett objekt så är det nog lättast att använda ett produktbord som du kan ljussätta underifrån.
 
Jo, kör med kameran på stativ o med trådlös utlösare. Skärpan är inte problemet, bara skuggan...
Kanske skulle prova o belysa mindre..... Hmm...

/M
 
Den här bilden är tagen med en blixt med softbox från sidan och en reflektor ganska nära från andra sidan.
 

Bilagor

  • Habanero2.jpg
    Habanero2.jpg
    74.7 KB · Visningar: 810
Senast ändrad:
Felet är helt enkelt ljuskällans storlek och avstånd.

Belyser du med t.ex. en 90 cm softbox på 20 cm håll så försvinner de flesta skuggorna, bilden blir jättetråkig men näst intill skuggfri.

Lysrörsarmaturernas storlek relativt motivet ger skarpa skuggor, belys det hela genom någon form av diffusor (smör/bakplåtspapper?) eller liknande så kan du få en större ljuskälla att laborera med.
 
Ja, jag kanske inte ska kämpa så för o få bort dom. Ger kanske mer liv i bilderna... Fick bara en ide om o ta några sterila bilder på föremål mot en vit bakrund.

Provade lite med en liten glasfigur o drog ner den röda "saturation" o drog upp brightnes vilket gav skuggan lite blek röd färg... Ser bra ut tycker jag...
Antar att det bara är o prova o exprementera tills man får fram nått snygt.
 

Bilagor

  • IMG_7135.jpg
    IMG_7135.jpg
    42.5 KB · Visningar: 736
Hej, du belyser med ett ljysrör eller lågenergilampa som ger ett flimrande färgstick i bilden. Syns i botten av bilden. Längre slutartid jämnar ut detta.
Sen kam du prova att sätta en vitpunkt i det vita. I photoshop väljer du kurvor eller levels och den vita pipetten och klickar på det du vill ha vitt, dvs bakgrunden. Bifogar en "snabbfixad variant" av din bild. Har bara gjort det vita vitt. Hoppas det är ok.

/KN
 

Bilagor

  • IMG_7135.jpg
    IMG_7135.jpg
    29.7 KB · Visningar: 697
Tackar för det. Undrade faktiskt hur jag skulle få till det vita...
Har lysrör på 10000K sen har jag ju vridit lite på rattarna i Lightroom. Går vitbalansen lika bra att fixa där?? Har aldrig använt pipetten.....
 
Lightroom är lite annorlunda. Fördelen med Photoshop är att du lätt kan markera delar av bilden och bara jobba med dem.

I Lightroom i Develop panelen i fliken Basic finns en vitbalans pipett. Den gör det vita neutralt, grått. Efter du gjort det kan du ,i Tone Curve panelen, dra lite i Highlights och lights tills det Gråa blir vitt.

/KN
 
Skuggorna är lätt att få bort, men åt en pizza nyss och är för mätt för att skriva mer....

^^

Gör inget, förstår hur du känner dig. Mätt o däven.
Ska fixa lite skystare belysning o försöka få till en "Batman skugga" istället, då kanske jag lyckas få bort det där gula blänket oxå.....

/M
 
Två grejer till. Om man som jag på kottebilden fått ett litet "blänk" från lamporna. Strax ovanför ögat. I bilden jag lade ut här så är det en gul prick. Kan man tona ner sånt? Alltså ta bort lampblänk som genererar utbrända partier. Skulle jag sluppit detta om jag använt en diffusor?

Sen försökte jag igår att ta en bild på en blomma mot en svart bakrund (svart papper). Men givetvis så blev ju bakrunden inte svart utan grådassig. Pga för mycke ljus på bakrunden kanske?
provade att göra den svart med "svart pipetten" under Levels men upplevde det som att kontrasten av den svarta bakrunden o blomman blev för stor. Blomman såg inklippt ut o såg inte ut att stå framför om ni förstår.
Kan man lägga nån fether eller nått liknande för att göra övergången mjukare? Kan lägga upp en bild senare kväll om nån tror sig kunna hjälpa....
 
Ang blänket så går det att klona bort det i photoshop. Du kan också markera bara den delen och ändra det gula till vitt. I glas pjäser är det just detta blänket som gör att det ser ut som glas.

Det svarta blir grått för att du överexponerar bilden. Kameran vet ju inte om det är svart eller grått eller vitt. Den mäter bara mängden ljus.
Generellt kan man säga att vill du att det svarta ska bli svart underexponera lite.
Vill du att det vita ska bli vitt överexponera.

Lär dig använda histogrammet på din kamera. Det ger dig stor kontroll.

/KN
 
Men om jag underexponerar blir väll objektet mörkt? Blir det ju strul med att ljusa upp det istället.... Ska prova mer ikväll, attans att man ska behöva jobba när man har så mycke o göra hemma ;)

Om man hade haft en såndär ljusmätare o mätt vid objektet och ställt in kameran efter dom värdena. Hade man fått en mer korrekt exponering då? Har inga planer å att köpa nån men är nyfiken på varför man använder en sån....
 
Jag får väl ge mitt tips igen. Tycker det fungerar så bra =)

20L-plastdunk av typen "frostad". Skär bort ena långsidan. Placera produkt i dunken. Belys med starka lampor från 3sidor. Då blir det skuggfritt.
 
Jag får väl ge mitt tips igen. Tycker det fungerar så bra =)

20L-plastdunk av typen "frostad". Skär bort ena långsidan. Placera produkt i dunken. Belys med starka lampor från 3sidor. Då blir det skuggfritt.

Borde väll bli samma sak som om man sätter ett vitt papper eller nått framför lampan eller? Gillar inte o ta sönder saker man kan ha brännvin i i onödan :)
 
Borde väll bli samma sak som om man sätter ett vitt papper eller nått framför lampan eller? Gillar inte o ta sönder saker man kan ha brännvin i i onödan :)

Man kan inte gärna säga emot dina argument, men jag skulle aldrig anförtro en 50kr-dunk från ica-maxi uppgiften att vakta den sortens innehåll =)

Nej men skämt åsido.
Det ger ungefär samma effekt, men just sådan plast fungerar bättre som diffusor och sen tror jag att ljuset sprids på ett mer skuggfritt vis i en låda än i ett helt rum. Även om plasten är frostad så är ytan glansig och reflekterar runt ljuset åt alla håll.
Det finns ju proffesionella ljustält av en anledning.

Annars har jag faktiskt använt en sorts skumplast med gott resultat när jag skulle ta ny körkortsbild. Sån här dämpande plast man lägger underst när man lägger golv. Har ingen aning om vad den kallas, men den fungerade mycket bra som diffusor.

Tro mig. Det blir verkligen bra.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.