ANNONS
Annons

Ska man acceptera döda pixels på en ny kamera?

Produkter
(logga in för att koppla)

sniss

Ny medlem
Jag köpte helt nyligen en Minolta DiMage F100, och jag är väl i princip nöjd, med en reservation.

Den första kameran jag fick hade några pixels i bilden som alltid var illgröna, så den åkte tillbaka till affären i utbyte mot en ny.

Nu ikväll satt jag och experimenterade litegrann för att se hur mycket brus som kameran genererade.

Jag täckte helt enkelt för objektivet och exponerade på längsta slutartiden, för att kameran skulle få en chans att visa sina värsta sidor.

När jag sedan granskade bilden så upptäcker jag att det är ett flertal punkter i bilden som precis som tidigare var felande.

Min fråga är, finns det anledning och gå tillbaka och klaga, eller är det här nått man får leva med, precis som med TFT-skärmar och deras döda punkter.
 
Exponerar du tillräckligt lång tid med en digitalkamera, kommer du att se "heta pixlar". Dessa blir fler ju längre exponeringstid du har. Detta är en egenskap hos CCD-sensorer som man helt enkelt måste acceptera. Det är av den orsaken som det på en del kameror finns en brusreduceringsfunktion vid långa exponeringstider. Vid "normala" exponeringstider, kanske 1/15 s och kortare tycker jag dock inte man borde se några fel. Det bör tilläggas att alla CCD-sensorer har "heta pixlar" och att man korrigerar dessa fel i mjukvara. Vad jag förstår, så brukar man oftast åtgärda kameror med heta pixlar genom att ändra i mjukvaran. Är det för många dåliga pixlar måste man dock byta ut CCD-sensorn. På en del kameror (Olympus har i alla fall den funktionen) kan man själv ändra i mjukvaran för att ta bort heta pixlar.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar