Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Ska fota prylar till t.ex Tradera-auktion

Produkter
(logga in för att koppla)

Runo

Aktiv medlem
Som rubriken säger. Sambon säljer prylar på bla Tradera.Jag antar att bra foton gör att man får bättre pris. Vad behöver jag då för utrustning? Jag har idag en Nikon d70 blixt SB-800, ett gammalt Culmanstativ. Optiken är den som följde med D70 18- 70? + en normal 50mm 1,8 ett Sigma 2,8 70-200
Kan någon ge tips om en bra grundutrusting till bra pris? Det hon främst säljer är porslin, smycken, mindre prydnadssaker.
duger t.ex de här då?
http://www.kaffebrus.com/belysningspaket-for-produktfotografering-2-x-75w-580.html

http://www.kaffebrus.com/ljustalt-for-produktfoto-vitt-7.html
och kanske en sådan här?
http://www.kaffebrus.com/bord-for-produktfoto-644.html
Funderade även på en sådan här för att fota kläder utomhus
http://www.kaffebrus.com/gra-bakgrund-150-x-200-cm-hopfallbar-350.html tillsammans med en sådan här http://www.kaffebrus.com/5-i-1-reflexskarm-120-x-180-cm-217.html
 
Jag använder ett sådant här ljustält: http://www.kjell.com/?item=57330&path=360000000,372000000 Stativet som följer med är skräp och orkar inte en dslr

Ditt 50mm f/1.8 är utmärkt för ändamålet. Till mindre produkter kan en mellanring PK-13 vara användbar. Sådana finns på Tradera då och då.
Det viktigaste tillbehöret är dock ett polariseringsfilter för att få bort reflexer.
 
Tror du kan nöja dig med att börja med ett ljustält och tex använda spotlights eller bygglampor som belysning. Fota i RAW så fixar du enkelt rätt vitbalans osv i PS.

Sen kan du komplettera med mer saker eftersom du upptäcker vad du behöver. Men för ditt ändamål så tror jag du inte behöver så mkt mer. Har du ett stabilt stativ så tror jag att vilket som helst av dina objektiv duger fint.
 
Macro

Skaffa dig ett macroobjektiv, det använder jag själv, har en Nikon d70 + Sigma 150 mm, men det finns ju flera andra motdeller att välja på.
 
Lågbudget

Jag gjorde såhär.

Ljustält:
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00144584
Jag klippte lite i den för att få den bra.

Bakgrund:
Gammalt lakan men jag är sugen på ett draperi...
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30132495
Finns i olika färger. Eventuella veck tror jag försvinner om man stryker på låg värme genom en handduk.

Ljus:
Använder en 500 W halogenstrålkastare som jag hade sen förut. Nackdelen med den är att lamporna har ganska begränsad livslängd så jag ska se mig om efter en annan lösning.

Ska även fixa en spegel och en svart, blank skiva att använda som "bord" inne i ljustältet, inte hittat den billigaste lösningen än. :)

Utrustningen fungerar bra till prylar mindre än 20 - 25 cm.

Och resultatet? Det blev såhär:
 

Bilagor

  • 77338973_1.jpg
    77338973_1.jpg
    20.1 KB · Visningar: 623
Lampor till ljustält ...

Är det någon som har några rekommendationer vad gäller billiga lampor / armaturer för ljustält? Jag förstår att många rekommenderar bygglampor eftersom man då får 150 eller 500W och ett stativ för en rimlig penning, men är det inte att ta i lite med strömförbrukningen? Har man 10A säkringar och lite andra grejer igång så är det väl lagom kul med tre 500W-lampor. Skrymmande, fult och varmt dessutom.

Kaffebrus har ju exempelvis 25W lågenergilampor (http://www.kaffebrus.com/lagenergilampa-spiral-25.html) vilket kanske kan vara okey prismässigt men då saknar man ändå en armatur. Och jag antar att det vore bäst med en lite större skärm och reflektor i så att man tar tillvara mesta möjliga ljus. Men det är ju helt uppåt väggarna att köpa speciella armaturer och stativ till detta, ens ifrån Kaffebrus. Funderade även på Biltemas lysrör (http://www.biltema.se/products/product.asp?iItemId=136245) men problemet med armaturer är ju detsamma, plus att det blir större och tyngre.

Har ni några lågpristips på lager? Nåt bra från IKEA kanske som kan byggas om?
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.