Annons

Scanna dia/neg?

Produkter
(logga in för att koppla)
Hej fotovänner!
Sedan ifjol äger vi en Epson Perfection 2450 Scanner med möjlighet att scanna dia och negativ.
Tyvärr så har det där med dia/neg-scanning fått vänta lite pga. av tidsbrist.
Men nu till frågan: Min sambo sitter numera och scannar massor av både dia och s-v /färgnegativ. Det ser ju ganska bra ut på skärmen och vid lagom inzoomning i photoshop.
Men, sedan förra veckan äger vi ett ljusbord (GePe), och då blev min sambo lite uppmärksam på färger på ett helt annat sätt...
Hur är det egentligen, när man ändrar på massa parametrar i scannerprogramvaran, sker dessa bara mjukvarumässigt?
Om man ändrar på exponering/gamma/färger, lyser scannerlampan kraftigare/svagare då? Ändras genombelysningen på diat, eller?
Nu finns det säkert massor med experter som skrattar åt sådana här enkla simpla frågor, men för oss känns det som att dokumentationen från Epson missar en hel del om själva tekniken...

Om jag får tro någonting, så borde det bara vara upplösningen som är viktig i scannerprogramvaran. Resten kan väl ändras/fixas i photoshop?

/Tacksam för svar...
Errka
 
Mas i Hultsfred skrev:

Hur är det egentligen, när man ändrar på massa parametrar i scannerprogramvaran, sker dessa bara mjukvarumässigt?

När du ändrar parametrarna i skannerns drivrutin påverkar du hur värdena tolkas, det är riktigt, och hårdvaran påverkas inte genom att t.ex. ljusstyrkan ändras (det skulle påverka färgtemperaturen på lampan, nämligen).
Däremot har vissa skanners en mekanisk zoom som används för att öka/minska upplösningen.
Men det är viktigt att förstå att dessa parametrar som du ställer in också ger drivrutinen information om hur bildinformationen skall konverteras till ett lagringsbart RGB.

I standard RGB lagras nämligen "bara" 256 olika nivåer av resp. rött, grönt och blått. Det kan synas tillräckligt, och är det också eftersom 256 x 256 x 256 = c:a 16,7 miljoner färger.

Men när skannern läser så "ser" den fler nivåer av varje färg än 256, och i varje färg sker därför en konvertering. Det är här man talar om t.ex. 8 bitar (som är 256 färgvalörers lagringsutrymmer) och 10 bitar (som är 1024 färgvalörers lagringsutrymme)eller 12 bitar (som är 4096 färgvalörers lagringsutrymme).

Har du en 12-bitars skanner så sker alltså en konvertering i drivrutinen från de 4096 valörer i var färg som skannern kan se till de 256 valörer som datorn lagrar.

Hela den här förklaringen syftar till att du skall förstå att ju mer korrekt parametrarna ställs in vid skanningen dessto mer riktig blir denna konvertering.
Och.. den färginformaton som inte konverteras kastas bort, d.v.s. man kan inte backa eller ändra detta i Photoshop efteråt.

Ett undantag finns, och det är om man utnyttjar Photoshops möjlighet att ta emot filer i 48 bitars läge, d.v.s. 16 bitar per färg, och låter Photoshop göra konverteringen.
Men jag känner att det är en bit utanför vad du frågade om.
 
Epson 2450 skall ha ett par olika exponeringar. Förmodligen jobbar den då med skanningstiden så det borde du kunna kolla genom att ta tid på skanningarna.

När det gäller andra justeringar än exponering så går de lika bra att göra i Photoshp om du skannar 16-bitarsfiler. Kör du med 8 bitar så lönar det sig att göra så mycket som möjligt i skanningsprogrammet.
 
en start

Inget svar än för dig såg jag så jag ska försöka hjälpa dig lite. VAd som är viktigt vid en scanning är att få med så mkt information som möjligt från diat. Det betyder att tex staplarna i histogrammet ska ligga mellan 0-255. Här spelar exponeringen i scannern roll och går att ställa för varje enskild bild. Allt utanför 0-255 är tappad information.

Stäng av skärpningen om det är möjligt i scanner programmet. Skärpningen gör du bättre med oskarp mask i PS genom att markera den del i bilden du vill ha skarp,alltså inte alltid över hela bilden som många gör. Du ställer in värde på de olika parametrarna och mägden ligger normalt mellan 150-250, radie c. 0.5 om bilden är i 72 dpi, och 1.5 för 300 dpi. PArametern längst ner säger hur skarp en pxiel ska vara för att påverkas av skärpningen (normalt mellan 1-4).

Du pratar om färger. Svår fråga. För att veta vad du ser på skärmen bör du färgkalibrera skärmen men utrustningen kostar c. 4500 och heter optical. Finns någon lite billigare också. VAd du åtminstone ska göra är att kolla "brightness" och kontrast och en enkel sådan test kan du hitta på Norrlandia bildbyrå längst ner under tips och trix (www.norrlandia.se). Du ställer in färgtemperaturen på skärmen på 6500K och gamma 2.2. De värdena gäller för PC. MAc har ev. andra. Färgrymden tycker många ska vara Adobe RGB som du också ställer i PS och scannerprog.

Scanna i 16 bitar och gör så mkt ändringar som möjligt i 16 bitar innan du går över i 8 bitar. Våga dra i kurvor och sätta vitpunkt och svartpunkt osv i PS. Gör otroligt mkt på slutresultatet men för det kanske en bok om PS kan vara bra eftersom det kräver endel träning.

Upplösningen på scannern har betydelse men det beror på hur bilden ska användas. FÖr datorn räcker alla scanrar idag. För bra tryck så bör man har 4000dpi så man också kan delförstora. MEn viktigt är också en bra densitet. Scanna i 72 dpi för skärmen och 300 dpi för tryck. Kontrollera en bild för tryck (300 dpi) i skärmupplösning 800x600 pxl och ser bilden bra ut i 50% storlek så blir den bra i tryck (om du har färgkalibrerad skärm och labbet sköter sig).

Det var lite i alla fall. Andra kanske har andra åsikter om vissa delar men det är en start i alla fall. HAr själv fått massor av hjälp med att komma igång så jag vet hur svårt det var i början.

/Peter
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar