Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

SB-800, lampan trasig

Produkter
(logga in för att koppla)

njja

Aktiv medlem
Ja, då var det väl dags att någon av mina prylar går sönder. Min Nikon SB-800 externa blixt for i golvet idag, och nu verkar det som att lampan(Heter det verkligen lampa på svenska? Flash tube på engelska) är sönder. När jag trycker på den lilla röda testknappen kommer det bara en liten, liten gnista till höger inne i själva blixten.

Har inte hunnit vara in till någon kameraverkstad än (Det här hände nyligen ikväll), men har googlat omkring och det verkar komma att gå på över tusenlappen att reparera detta. Det verkar dock inte vara det absolut krångligaste att byta själv och det går att få tag på reservdelar för bara några hundra. Har tillgång till en vän som är mycket skicklig på lödning och elektronik (vilket INTE jag är). Nu spårar jag ur som vanligt när jag försöker starta trådar.

Vad jag undrar är om det finns någon svensk återförsäljare utav lampan som sitter i SB-800, samt om den skiljer sig så pass mycket från SB-600 att denna guide är värdelös:
http://photorojo.blogspot.com/2009/05/diy-nikon-sb-600-speedlight-flash-tube.html
 
Ringde idag Nikon support, samt var till en verkstad. På verkstaden berättade de att de inte kunde göra något, utan att jag var tvungen att skicka in blixten. Support sa givetvis samma sak, men dessutom att det inte gick att köpa reservdelar (förutom batteriluckor o. dyl.) från dem. Så nu verkar det som att mina alternativ är att antingen ge upp blixten, eller skicka in den för någon slags felsökning som kostar 700(?) och därefter få reda på vad reparationen i sig kostar?

Det verkar åtminstone som att inköp av nytt kamerahus kommer att få dröja...
 
Det heter Xenonrör , eller urladdningsrör.
För en tid sedan behövde jag en reweervdel tille t tobjektiv, en ny bajonett, mne möttes av en röst som hela tiden sade att: vi säljer inte reservdelar, vi säljer inte reservdelar
Dvs omöjligt idag att köpa reservdelar till NIKON saker i Sverige.
Efter en tid av Googlande och i en forumfråga fick jag fram några utländska företag som sålde delar.
Det gick utmärkt att köpa bajonetten. betalade med Paypal och efter några dagar låg ett kuvär i brevlådan.

Jag lusläste deras listor och har ett visst minne att det förekom även blixturladdningsrör.

Kolla de här länkarna:
http://www.bocaphoto.com/products/new/nikon/nikonparts.htm
http://cgi.ebay.com/NIKON-28-80MM-F...emQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item518f3cbec1
http://stores.ebay.com/prophotosd?_rdc=1
http://stores.ebay.com/Pro-Photo-Ca...idZ859605485QQ_trksidZp4634Q2ec0Q2em14?_pgn=1
http://cgi.ebay.com/NIKON-28-100MM-...igital_Camera_Accessories?hash=item4a9d8d6814
På en del länkar ser du bajontten jag köpte, och man använder EBay som försäljningsmedia.

de
Roy
 
En begagnad SB-800 kostar från 2000 pix så det känns ju DYRT med 700+reparation.

Jag skulle göra som Roy föreslår och testa att byta själv (med hjälp av utländska leverantörer).
Reparation känns ju rent av korkat till de priserna?

Har själv bara utmärkta erfarenheter av Nikon och deras verkstad men då har det ju gällt garantiärenden.
Så trots en krånglande kamera är jag fortfarande nöjd med Nikon.

/Peter
 
Tack för inlägget Roy, och tack för namnet på vad jag egentligen letar efter. Vet att Xenonröret i en sb-800 har namnet (modellnummer?) SS501-62.

Efter en sökning på en av sidorna du länkade kom jag fram till denna:

http://cgi.ebay.com/Nikon-Speedligh...igital_Camera_Accessories&hash=item3a5ac54bfb

Det verkar ju absolut värt att iallafall pröva, beroende på vad frakten kan tänkas gå på. Såg att det var "free shipping" på din produkt, så du kanske inte har någon aning?

Peter: Ja, jag blev själv chockad eftersom jag tänkte att byte av xenonrör (jag tänkte väl kanske inte just ordet xenonrör vid det tillfället, men du förstår) borde vara en standardprocedur. Har haft tidigare krångel med kameran och då har Nikon varit suveräna, men då hade jag ju också garanti. Denna är köpt begagnad och är jag sådär halvsugen på att betala mer än halva inköpspriset bara för en reparation.
 
Kan ju berätta såhär två år senare att jag köpte lampan från ebay för några tior, skruvade upp blixten själv enligt någon guide jag hittade, laddade ur kondensatorn med några små motstånd och lödde bort den gamla/lödde dit den nya lampan.

Det var lite pilligt, men nu har den fungerat felfritt sedan dess trots flitig användning. Så för mig var det tveklöst värt att göra det själv, istället för att betala jag vet inte hur många tusenlappar.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.