Annons

SAT (Shadow Adjustment Technology) & ATC (Automatic Tone Correction)

Produkter
(logga in för att koppla)

Knight Palm

Aktiv medlem
♦◊
ATC dök först upp i Olympus Studio, sedan i betalvarianten Olympus Master Plus, men finns sedermera from. ver. 1.4 också i den medlevererade Olympus Master.

Vid konvertering av .ORF-fil till .TIF/.JPG, så kan man antingen välja funktionen GRADATION=AUTO ärvd från kamerainställningen vid fotoögonblicket, eller som
Edit > Auto Tone Correction > Auto|Manual - Strength [0..100]. Däremot kan man inte använda båda funktionerna samtidigt, så nån tårta på tårta är naturligtvis inte möjlig.

Det råder ingen tvekan om att det är teknologi från Apical Ltd. som används, eftersom även deras logga finns vid kontrollern i både Master och Studio.

Så särskilt mycket om funktionen ATC står inte i manualen:
You can automatically adjust a part of a shadow in appropriate brightness while maintaining image detail.

Först ut med att få funktionen SAT implementerad i en DSLR var med TruePic III i E-3, även om E-410/E-510 var försedd med samma bildprocessor. Inställningen görs via GRADATION=AUTO. Dessförinnan hade tekniken provats ut i några P&S kameror i µ-serien.

Tekniken fungerar alldeles utmärkt i programvarorna Master/Studio för de kameror som saknar funktionen inbyggd, såsom med min E-400 kamera. Nyare kameror har funktionen SAT inbyggd, såsom E-3 som var först ut med denna. Resultatet blir bäst om man exponerar bilden, så att histogrammets tyngdpunkt hamnar förskjutet åt höger. Samtidigt som man undviker urfrätt högdager, så erhåller man tillräcklig marginal för att lyfta skuggpartier, utan att brus blir störande.

Nu är inte Olympus ensamma om denna teknologi, som senast även verkar ha hittat vägen till video- och TV-applikationer. Nikon har något de kallar D-Lighting, samt Sony med sin Dynamic Range Optimization, Basic/Advanced DRO+. Däremot verkar inte Canon eller Pentax nyttja teknik från Apical. Tekniken kan realiseras antingen i mjukvara på PC/MAC eller direkt som hårdvara i bildprocessorn. Intressant att se dpreview ta upp ämnet i en intervju med företaget bakom tekniken, som förhoppningsvis kan skingra mystiken om att det är något mer än bara en simpel manipulation av kontrastkurvan i ett bildbehandlingsprogram.

Ref:
 
Bildexempel utan och med SAT
 

Bilagor

  • p7200008hf400.jpg
    p7200008hf400.jpg
    95.6 KB · Visningar: 140
  • p7200008hfatc400.jpg
    p7200008hfatc400.jpg
    95.2 KB · Visningar: 138
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.