Papper
Förr kunde man enbart köpa papper med en given hårdhet eller kontrast. För att passa alla typer av negativ (de blir ju också kontrastrika eller kontrastlösa beroende på fotosituationen och framkallningen), behövde man då köpa på sej papper i de olika hårdheterna, som oftast graderas i en sifferskala från 0-5. "Normal" kontrast ligger på 2,5 eller 3 ungefär.
5= Hårt papper=hög kontrast =mycket svart och mycket vitt, inte så mycket gråtoner.
0,5= Mjukt papper=låg kontrast = mera gråtoner
Numera finns papper med variabel kontrast, eller multigradepapper som man ofta kallar det(beteckningen är ofta MG=MultiGrade eller VC=Variokontrast). Då behöver man bara köpa på sej en sort (i den/de storlekar man vill ha), eftersom papperet i sej alltså kan ge en kontrast mellan 0-5 ca.
För att reglera kontrasten i bilden behövs då olika färgfilter, eftersom papperet är känsligt för olika färger i det gula (Y) till magenta (M)(kallröda/violetta) spektrumet.
Detta betyder också att du inte kan ha vilket ljus som helst i ditt mörkrum. Kolla med papperstillverkaren vad som gäller.
Kopieringen
Om man har en svartvit förstoringsapparat måste man använda sej av lösa filter. De är graderade som de "gamla" papperen i hårdhet - från 0,5 till 5. Ju högre siffra desto mera svartvita/hårda bilder, alltså.
Lyckliga dej som har en färgapparat - där finns ju redan filter i!
De filter/rattar du använder för svartvit kopiering är det gula (ibland märkt Y), och magenta (M). Det blågröna behöver du inte bry dej om i det här fallet. Du behöver kolla upp med tillverkaren exakt vilken inställning som motsvarar den vedertagna kontrastgraderingen för just det papper du väljer.
Generellt kan man säga att ju mera gult, desto mjukare bild - och ju mera magenta, desto hårdare bild. Man brukar kombinera båda filtren.
Det Tille menar med att tänka bara på färghuvudets gradation, är att den vedertagna skalan från 0-5 egentligen inte har någon funktion i ditt fall. Speciellt inte om du inte har kopierat förut. Då kan du lika gärna komma ihåg kontrastinställningen som 27Y- 48M, t.ex. eftersom detta är som det ser ut för dej.
Kom ihåg att skriva upp filterinställningen när du testar, så lär du dej snart vad som passar just dina negativ. Det är bra att anteckna filtreringen, tiden, bländaren, och objektivets avstånd från papperet bakpå varje lyckad kopia! Om du sedan ska göra en till, behöver du då inte göra nya provlappar.
Lycka till!
/Anneli