Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Redigera bilder

Produkter
(logga in för att koppla)

mathce

Aktiv medlem
Jag har en fråga, ivilken storlek bör man spara en bild.

Jag vill ju beskära endel av mina bilder och då kan de bli väldigt små
Det ärju dumt att förstora upp en bild dåden blir suddig.

Här har jag tre bilder.

Den ena har jag beskurit från orginalbilden (liten bild) lagt till ram och text
Orginal 640x840
http://img.photobucket.com/albums/v290/streettess/1-1.jpg
Denna bild 280x390
http://img.photobucket.com/albums/v290/streettess/1-2.jpg

Den andra har jag inte beskurit men minskat ned, lagt till ram och text
Orginal 2848x4272
http://img.photobucket.com/albums/v290/streettess/215.jpg
Denna bild 1100x1600
http://img.photobucket.com/albums/v290/streettess/2-1.jpg

Den tredje har jag inte gjort någonting med, lagt till text bara.
Orginal 2848x4272
http://img.photobucket.com/albums/v290/streettess/3.jpg
Denna bild 2848x4272
http://img.photobucket.com/albums/v290/streettess/216.jpg

Är det alltid bäst att sträva efter så stort som möjligt, utan att förstora (alltså försöka hålla sig i orginal storleken)
Hur gör man då, med små bilder som manmåste beskära (som den första)
Finns ingen möjligthet att jag skulle få den större, utan att förstora den men dåblir den ju suddig.

Jag använder redigeringsprogammet gimp.
Ram och text vill jag ofta ha, i alla fall texten... ramen är väl inte livsnödvändigt men snyggt på vissa bilder tycker jag.

Bör jag kanske investera i photoshop, är det enklare med det att få bilderna snygga och stora...
 
Perfect photo suite 7

Om du söker ett program som kan skala upp bilder, med godkänt resultat har du One one software "Perfect photo suite 7". I den sviten finns ett program, som skalar upp bilder riktigt fint.
 
Det kommer alltid att bli "suddigare" när du förstorar en bild.

Vilken storlek du sen bör ha beror helt på vad bilden ska användas till. 500 pixlar behöver inte vara så litet om du vill visa bilden på internet, men det är inget vidare om du vill skriva ut större än A5.

//
http://ljusavtryck.blogspot.com/
 
Efter all storleksförändring måste bilderna skärpas lite annars kommer de att se väldigt mjuka ut.

Har du en stor bild som du vill göra mindre blir resultatet oftast bra eller t.o.m. mycket bra. Brus och mindre oskärpa döljs ganska effektivt. Har du en liten bild som du vill göra större, t.ex. en del av en större bild, kan du göra det, men resultatet blir vanligen lite lite sämre. Bäst blir det om du inte storleksförändrar alls utan bara beskär. Lite skärpning brukar dock nästan alltid behövas, men det beror på hur din kamera är inställd att skärpa bilden. Vet du på förhand att du kommer att redigera en jpg-bild så är det lämpligt att inte låta kameran skärpa bilden utan göra det själv när bilden är klar.

Bilder som ska visas på internet bör göras med rätt antal pixlar. Får en bild vara tex max 800 pixlar på en hemsida så gör den max 800 pixlar lång och skärp den lagom innan du lägger upp den. Om bilden skalas om på internet, tex på Photobucket, vilket skett med någon av dina bilder, så tappar den ofelbart skärpa.

Samma sak om du ska visa bilder på en skärm, dator eller tv, kolla hur många pixlar skärmen är bred och hög. Vanligen är det höjden som är begränsande. 1080 pixlar hög på en tv med full HD och kanske 768 pixlar på en laptopskärm. Skärp bilden när du fixat rätt storlek så ser det bra ut på skärmen.

Om du vanligen fotograferar i jpg kan jag rekommendera ett program som heter Faststone Image Viewer, finns på www.faststone.org, ladda ner från site 2. Det är gratis för amatörer och klarar av det mesta. Jag har använt det sedan 2004, både för redigering och som sorterings- och visningsprogram. Det är mycket lämpligt att göra ramar till bilder med, lättare än med Photshop vill jag mena. Även textfunktionen är fantastiskt bra. Programmet kan en massa annat också, bl. a. storleksförändra bilder, både en och en och hela mappar på en gång. Fordrar en del inställning i början så att det reagerar som man vill och får det utseende som man vill (i mitt fall olika nyanser av grått) och som alla program fordrar det en del träning. Det är dessutom ett stabilt program som nästan aldrig ställt till problem under alla år jag använt det. Fotograferar du i raw klarar programmet av att visa de flesta kända rawfilsformat, men det är ingen rawfilskonverterare. En välexponerad rawfil kan dock ofta sparas om till en bra jpg, men du drar inte full nytta av raw-filens stora information. Andra program, tex det program som du vill använda som rawkonverterare, kan startas inifrån Faststone med en knapptryckning efter att du ställt in det. Så gör jag med Photoshop, ACR och DNG converter mfl program.
 
Jag har en fråga, ivilken storlek bör man spara en bild.

Om jag redigerar en bild så sparar jag den alltid i originalstorlek på datorn, då kan jag alltid gå tillbaks och göra fler ändringar om jag behöver. Men om jag ska använda bilden, tex publicera på internet så exporterar jag en förminskad bild.
 
Om jag redigerar en bild så sparar jag den alltid i originalstorlek på datorn, då kan jag alltid gå tillbaks och göra fler ändringar om jag behöver. Men om jag ska använda bilden, tex publicera på internet så exporterar jag en förminskad bild.

Och använd PSD alt Tiff som är ickeförstörande format, jpg är ett förstörande format.
(jpg filer blir lite sämre för varje gång du sparar om bilden, det blir ej PSD o Tiff.)
/Janne
www.helikopterbild.se
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.