Advertisement
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Raynox-lins - vad gör jag för fel

Produkter
(logga in för att koppla)

xlxl67

Aktiv medlem
Har köpt en Raynox250
http://www.bhphotovideo.com/c/product/275182-REG/Raynox_DCR_250_DCR_250_2_5x_Super_Macro.html

Trodde den skulle förstora 2,5x?!

Har använt den på 60mm macro nikon men ingen förstoring alls och dessutom väldigt svårt med autofokusen. Känns som min d7000/d600 tar bättre makrobilder med 60mm Macro/Nikon utan Raynox 250!!!

Den passar inte ens på 150mm sigma....

Vad gör jag för fel eller har jag köpt en nitlott?

Fotar insekter som är 2-10mm.

Hjälp gärna! :)
 
Nej, den förstorar inte ett antal gånger. Det är bara att du inte riktigt har förstått hur en lins fungerar när man sätter den framför ett objektiv.

Om man har ett makroobjektiv är det i regel ganska meningslöst att försöka hänga på några grejer frampå, dels för att man inte får mycket större avbildningsskala, men också för att man lägger till ett antal fel, som linsen har, och det gäller även Raynox, även om den har mindre avbildningsfel än enklare linser.

Om man tänker sig in i hur det fungerar från att objektivet är inställt på oändligt, och hur objektivets avståndsinställning fungerar, och hur den är relaterad till dioptrital, är det lättare att förstå när man kan ha nytta av en närbildslins.

Ett 60 mm objektiv som innerfokuserar och ställer in sig till avbildningsskala 1:1 utan att förlängas, har ändrat sin brännvidd till ungefär hälften när man är som närmast. Det handlar om ett dioptrital av kanske drygt trettio dioptrier, och det ändras ju inte mycket av att hänga på en lins som har ett avsevärt lägre dioptrital.

Det är därför ingen mening med att försöka "komma närmre" med en lins framför ett sådant objektiv.

Försättslinser, inklusive Raynox, ger störst verkan när de används på en relativt lång brännvidd, som helst ska kunna fokusera till ganska nära håll, för att AF ska kunna finställa skärpan. Raynox 250 är ett akromatiskt linssystem med åtta dioptriers styrka, vilket innebär att när objektivet är inställt på oändligt, hamnar man på ett avstånd av omkring tolv centimeter framför linsen. Tillsammans med ett teleobjektiv eller en zoom, som har brännvidd från ungefär tio till tjugo centimeter, kan det vara ett mycket bra sätt att kunna ta närbilder.

Till ett makroobjektiv kan den tyvärr inte göra mer än försämra en del av dess egenskaper.
 
Det är bättre att sätta mellanring el. mellanringar mellan kamerahuset och macrobjektivet.

Ett specialobjektiv som förstorar 5ggr är detta:
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=232103

Nu är ju kameran en Nikon, så Canonobjektivet passar inte.

Däremot är mellanringar bra för att få större förstoring med makroobjektiven.

Den här funkar däremot, men det är ett helt manuellt objektiv:
http://www.bhphotovideo.com/c/produ...ptics_ven6028n_60mm_f_2_8_2x_ultra_macro.html
 
Den passar inte ens på 150mm sigma....
På Raynox hemsida står det att adaptern som följer med passar för objektiv med filterdiameter 52-67mm. Sigma 150mm har väl 72mm filtergänga? Då kommer den ju så klart inte att passa. Var har du köpt den? Fast oavsett var du har köpt så borde ju denna info framgå klart och tydligt.
 
Jag har provat linsen på Tamron 90 och Tamron 60. Man kommer klart närmare men på Tamron 60 så försämras skärpan i motsvarande grad. På Tamron 90 så fungerar det bättre av någon anledning. Visst blir skärpan något sämre men det blir helt klart bättre än att bara beskära bilden.
(Manuellt fokus gäller på så kraftiga förstoringar.)
 
Tycker också att man borde kunna få ut något av linsen på ett makro, men kanske är det så att med ett 60mm så är man så nära objektet att man med en lins kortar arbetsavståndet ytterligare så man har skärpan precis vid frontlinsen eller inne i objektivet. Men vet inte om försättslinsen flyttar arbetsavståndet eller inte
 
Har köpt en Raynox250
http://www.bhphotovideo.com/c/product/275182-REG/Raynox_DCR_250_DCR_250_2_5x_Super_Macro.html

Trodde den skulle förstora 2,5x?!

Har använt den på 60mm macro nikon men ingen förstoring alls och dessutom väldigt svårt med autofokusen. Känns som min d7000/d600 tar bättre makrobilder med 60mm Macro/Nikon utan Raynox 250!!!

Den passar inte ens på 150mm sigma....

Vad gör jag för fel eller har jag köpt en nitlott?

Fotar insekter som är 2-10mm.

Hjälp gärna! :)

Raynox 250 fungerar bra med 100 mm makroobjektiv och även på canon EF 50 1.8. Den ger klart större avbildningsskala med båda. Bildkvaliteten försämras självklart en aning, men förvånansvärt lite ändå.

Det borde fungera bra med ditt 60 mm makro också, och även med sigma 150. Men det blir ingen förstoringseffekt som med en telekonverter, utan en minskning av närgränsen. Eventuellt kan det vara så som någon skrev här att du får gå extremt nära med 60-objektivet för att få den önskade förstoringen.
AF är inte användbart i sådana förstoringar. Stäng av den och kör manuellt.
 
Det är självklart fel att påstå att man inte kan få större avbildningsskala med en Raynox-lins frampå vilket objektiv som helst. Däremot kan det vara mindre meningsfullt, när den avbildningsskalan ligger väldigt nära vad objektivet ändå klarar, och när det minskade arbetsavståndet i stället blir ett problem. Jag bortser då från eventuell försämring av kvalité genom att man lägger till linser som inte är avpassade till att fungera ihop med det ursprungliga objektivet.

Som jag har nämnt förut, handlar fokuseringen hos ett 60 mm innerfokuserat makro om att minska dess brännvidd till ungefär tre centimeter. Det handlar om ungefär sjutton dioptrier om man jämför fokuseringen med att sätta på en lins för att göra samma jobb.

Här sätter vi på en lins på åtta dioptrier, vi ökar alltså med åtta jämfört med cirka sjutton, eller ungefär femtio procent. Avbildningsskalan ökar i motsvarande grad, alltså kan man få ungefär 1,5 gångers förstoring jämfört med vad objektivet klarade utan linsen, ungefär femtio procents ökning av förstoringsgraden, vilket alltså ger ungefär 1,5 gångers förstoring, medan objektivet utan hjälpmedel fokuserar ner till naturlig storlek.

Samtidigt kommer man ytterligare lite närmre, och närmast obehagligt nära motivet, till ungefär fem centimeters arbetsavstånd.

Man kan åstadkomma bättre resultat till lägre kostnad genom att i stället använda mellanringar, som inte introducerar några fler optiska komponenter i strålgången. Problemen är annars ganska likartade, att arbetsavståndet blir obehagligt kort, och att man kan vänta sig en viss försämring av den optiska kvalitén genom att man använder objektivet på ett avstånd som det inte är beräknat för.

Oavsett om man väljer den ena eller den andra vägen, kan AF ha en viss funktion för finställning av skärpan, när man väl har hittat skärpa genom att "gunga" in den, flytta kameran eller motivet lite grann fram och tillbaka, tills det blir skarpt. Om AF är användbart hänger mest på objektivets konstruktion; det måste vara innerfokuserande för att AF ska kunna finställa skärpan inom makroområdet. Om objektivet förlängs vid fokuseringsrörelse, så ändrar man ju avståndet med fokuseringen, så att det motverkar vad man vill åstadkomma.

Så jag tycker nog att Raynox-linsen är en nitlott när det gäller 60 mm makro. Den funkar bra med en telezoom, som exempelvis 55-250 mm eller motsvarande, och också med långzoomar, men den är av ringa värde för att använda tillsammans med ett makroobjektiv, även om man har längre brännvidd. Det är mer fruktsamt att förlänga avståndet till fokalplanet genom att stapla mellanringar bakom objektivet, än att försöka ändra dess brännvidd till kortare genom att lägga till positiva dioptrier framtill.

Om man behöver mycket stora förstoringar, är omvändning av ett vanligt kitobjektiv en av de smidigare metoderna, eftersom man då kan ha nära konstant arbetsavstånd och få mycket stor förstoring med god bildkvalité. Som alla metoder finns en del problem, men med Nikon är det enkelt att fixa nedbländning genom att bländaren styrs mekaniskt med en spak på baksidan av objektivet. Också när man vänder objektivet kan man variera med mellanringar för att placera det längre från sensorn. Förstoringsgraden kan ganska lätt varieras med zoomen om man har det vanliga kitobjektivet. Det funkar både med FX och DX.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar