Annons

Raw Therapee free converter for Win & Linux

Produkter
(logga in för att koppla)

Knight Palm

Aktiv medlem
Kommer ni ihåg hur populärt Pixmantec's Raw Shooter Essentials var, innan Adobe köpte upp dem? RSE var gratis, samt hade ett smidigt och snabbt arbetsflöde. Färgerna var bedrövliga, tills att det började dyka upp anpassade färgprofiler för olika kameror. Med en sådan profil, så är RSE riktigt bra, även till min E-300.

Raw Therapee is a free RAW converter and digital photo processing software.

Många oberoende och fria programvaror för konvertering av rå-filer har dykt upp, vilka oftast är de första som har stöd för även de nya kamerahusen. Exempelvis Raw Photo Processor (RPP) för Mac som tidigare nämnts, samt nu också Raw Therapee för både Windows & Linux. Även denna mjukvara är baserad på Dave Coffin's dcraw. Ett stort antal kameror från de flesta leverantörerna stöds.

För de som inte kommer överens med fabrikanternas medlevererade ofta spartanska programvara samt resultat, eller de som kör multipla system och ändå vill köra med bara en konverterare, så verkar denna mycket intressant, särskilt om man dessutom föredrar Linux.

Prestanda hos Raw Therapee ser ut att vara jämbördig med Adobe Camera Raw, i alla fall om man jämför i testet av Pentax K10D på photozone utfört av Klaus Schroiff och Sebastian Milczanowski.

Ref:
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.