Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Randiga bilder med Zeiss Ikon

Produkter
(logga in för att koppla)
Hej, har nyligen framkallat mig första rulle från Zeiss Ikon Nettar 515/2 (6x9). Bilderna har tydliga vågräta streck över sig. Vad är detta? Är det något som "river" på filmen eller är det objektivet? Går detta att åtgärda - hur? Har lagt upp några bilder från denna kamera som jag kallat för "Zeiss Ikon -X".
 

Bilagor

  • zi-3(2).jpg
    zi-3(2).jpg
    43.6 KB · Visningar: 294
Det ser ut som repor. Det är i filmens längdriktning gissar jag?

Har du kollat hur det ser ut inne i kameran? Om det t ex är rost på rullarna filmen löper på eller något som sticker ut?
 
Tack för tipset. Har inte kollat detta och nyligen satt in en ny rulle. Ska undersöka närmare vid nästa filmbyte. Jo, det är ju i filmens längdriktning så det borde nog inte vara objektivet utan snarare inne i huset.
 
Förresten, kollade lite närmare på din bild nu. Det är ju vita repor! Det borde ju indikera att reporna är på bassidan.

Det är rätt svårt att repa 120-film på bassidan. Det är inte så att du råkar ha köpt 220-film?
 
Använder du filmavdragare för att dra av vattnet från filmen när du hängt upp den?
 
Har tittat i ditt album. Dina 6x9-bilder måste vara beskärda så att längdbilder blivit höjdbilder för reporna är på tvären över dom, inte på längden som det bör bli med en 6x9 Nettar?

Detta var mitt 3000:de inlägg här på fotosidan. Jubiléum alltså! Får nog ta det lite lugnare nu............:)

Hälsn, Nils.
 
undergrounder skrev:
Jo, det är ju i filmens längdriktning så det borde nog inte vara objektivet utan snarare inne i huset.

Skulle lägga en tia på att det handlar om filmen och dess behandling. Av det som jag vet om objektiv förefaller det totalt omöjligt att ett objektiv skulle kunna ge dessa effekter.

/Göran
 
Om reporna är på bassidan kan de ge vita streck på kopian.

Därför undrar jag om han råkat stoppa i 220-film istället för 120 som det skall vara. Annars borde det i princip vara omöjligt att repa bassidan, om man inte är enormt oförsiktig i efterbehandlingen.
 
För att räta ut några av era funderingar som kan hjälpa mig mot en lösning. Filmen är 120 inte 220, scannern är en Epson 4490 (två veckor gammal utan repor), och framkallat har jag överlåtit åt Expert AB.

Nils Bergkvist: grattis till jubileum och att jag fick äran till inlägg 3000.

Jim Heikkinen: precis, reporna är ju vita, men fortfarande är det ju en 120-film.
 
Är filmen maskinframkallad kan det ju även bli repor på bassidan av maskinrullar etc. Skulle tro att det är där felet ligger. Kolla den noggrant, det syns säkert om du håller den mot en lampa och vinklar lite. Gå tillbaka med filmen till Expert och be dom ersätta dig för förstörd film om det finns repor på bassidan. Hänvisa till oss "experter på fotosidan" att om kameran repat filmen skulle de varit svarta på bilden eftersom repor på emulsionssidan blir svarta medan repor på den av skyddspapperet täckta bassidan kan ge vita streck. Håller man filmen i viss vinkel mot lampan kan man nog också bara se reporna på den sida dom är.

Ett råd är att lära sig framkalla svartvit film själv, fast det kanske du kan redan?. Inte särskilt dyrt, kräver bara ett helt mörkt utrymme för laddning av spiralerna i dosan och en rel billig ny el beg dosa samt kemi. Framkallar gör du i dagsljus i köket, tvättsugan, badrummet etc.
 
Senast ändrad:
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.