Annons

Publicering på Internet

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag har sökt och läst massor, bl a Mikael Pertmanns utmärkta guide http://www.fotosidan.se/doc.htm/1746, men jag har inte lyckats hitta svaren på mina funderingar.

Ponera att jag besöker en stormarknad och får på parkeringen syn på en Ferrari som jag tycker är mycket tjusig. Jag plockar därför fram min digitalkamera och tar ett antal bilder.

När jag kommer hem laddar jag in bilderna i datorn och fixar till storlek, skärning etc. Efter jag gjort detta lägger jag upp bilden på min egna privata hemsida med texten "Supersmaskig Ferrari!" eller något liknande. Registreringsnumret har jag fixat bort i samband med bildredigeringen.

1. Får jag ta hur många och hurdana bilder jag vill på bilen, så länge jag inte vidrör den eller sticker in objektivet genom den halvöppna sidorutan?
2. Får jag lägga upp bilden på min hemsida? Eller strider det mot PUL om bilen t ex är den enda rosa Ferrarin i Sverige och därför kan härledas till en specifik person?
3. Skiljer det sig om jag istället publicerar bilden i ett forum? Och är det isåfall någon skillnad på om bilden är uppladdad i själva forumets databas eller om den fortfarande ligger på min egen server och bara är länkad från forumet?
4. Skiljer det sig om jag publicerar bilden på en journalistisk sajt där jag är skribent?
5. Skiljer det sig om jag publicerar bilden på en sajt om en förening där jag är styrelseledamot?

För att förenkla frågeställningen lite så undrar jag alltså om man kan ta en bild på en parkerad bil (med maskerat registreringsnummer) och utan ägarens tillstånd publicera denna helt utan ekonomisk vinning på sin egen, en tidnings eller en förenings sajt?
 
Även om bilden vore att betrakta som personuppgift, något som jag håller för ganska osannolikt (bedömt kanske 10% risk) så torde en bild på en parkerad bil falla under kategorin harmlösa sådana.

Publicering på en journalistisk site måste rimligen, oavsett svaret på frågeställningen ovan, uppfylla kravet på "uteslutande journalistiska ändamål". Men det enda säkra sättet att få veta är att få upp ett mål i rätten och det vill man ju helst undvika.
 
Ja, det låter ju rimligt. Tack för svaret.

Jag spånar vidare lite: När blir en hemsida journalistisk? Räknas en blogg (t ex http://www.blogg.se/) eller en fotodagbok (t ex http://www.bilddagboken.se/) som journalistik? Om jag bloggar eller "fotodagbokar", får jag då t ex publicera en bild jag själv tagit på en busskö och ha en bildtext som är "En dam i svart yllekeps skulle åka med samma buss som jag"? Får jag skriva "Haha, vilken ful färg!!" under bilden på den rosa Ferrarin? Eller bryter jag mot PUL då?

Jag vill verkligen förstå vilka regler som gäller vid publicering på nätet, men det känns som en djungel. :(
 
Jag är ganska säker på att jag har läst någonstans, i en hyfsat officiell källa (regeringskansliets eller Datainspektionens infobroschyrer) att det inte får ställas någon kvalitativt krav på den journalistiska framställningen, utan kravet är att syftet ska vara journalistiskt.

Så här skriver Datainspektionen om frågan:

Om personuppgifter behandlas uteslutande för journalistiska ändamål gäller inte alla regler i PuL. Undantaget är vidsträckt, det omfattar all publicering med ändamål att informera, utöva kritik och väcka debatt om frågor av betydelse för allmänheten.

[...]

Reglerna i PuL gäller inte heller när personuppgifter behandlas för uteslutande konstnärligt eller litterärt skapande.
Personuppgifter och Internet.

Min bedömning är att publicering på en blogg givetvis kan ha journalistiska ändamål men därmed inte sagt att allt på bloggen automatisk får sådan status.

En blogg borde dock vara ett bra exempel på en webbsida som går att "PUL-skydda" genom att ansöka om utgivningsbevis hos Radio- och TV-verket.
http://www.rtvv.se/se/Soka_tillstand/Internet/utgivningsbevis/
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.