Annons

Problem med Sigma 18-50/2.8

Produkter
(logga in för att koppla)

daghe

Medlem
Tjena,
en halvnybörjarfråga!

Jag ville ha ett ljusstarkt normalzoomsobjekiv för att kunna få bättre bilder än vad mitt gamla 18-135 kitobjektiv kan åstadkomma. Efter att ha läst massor på nätet bestämde jag mig för att köpa ett Sigma 18-50/2.8 HSM till min D80.

Det visar sig dock att Sigmaobjektivet är inte ett dugg skarpare än mitt kitobjektiv! Vid stor bländaröppnning känns det rysligt oskarpt, i synnherhet vid 50 mm.

Även när jag gör allt för att gynna Sigmat så är det inte märkbart bättre än Nikkorobjektivet. Bilden nedan är tagen vid F/4 och 35 mm, som borde vara rätt nära Sigmats sweet spot, medan det pushar Nikkorn till det yttersta: http://flickr.com/photos/dag_helstad/3122448615/. Jag tog ett helt gäng bilder och valde den bästa bilder från varje objektiv.

Samma sak här, F/4, 24mm borde gynna Sigma, men Nikkor (underst) är skarpare (eller bara i fokus?): http://flickr.com/photos/dag_helstad/3114466522/

I det flickr-albumet finns lite fler bilder som jämför Sigmat med 18-135 och (inte helt rättvist, jag vet!) Nikkor 50/1.8.

Jag har läst en del om felfokuserande Sigmaobjektiv, men det tester jag gjort har inte avslöjat nåt sånt, åtminstone inte nåt konsekvent och systematiskt fel.

Nu till frågan: har jag för höga förväntningar, eller är det nåt fel med Sigmaobjektivet? Ska jag gå tillbaka till affären med det?

/Dag
 
Det där ser inte kul ut! Har själv fått ett kasst ex av samma glugg en gång, se recension

I somras testade jag nya generationen av samma glugg och den såg betydligt bättre ut. Valet föll dock på Tamrons 17-50/2,8 som jag är väldigt nöjd med, mest för att Sigma verkar ha mycket problem med front/backfokus och att jag själv haft dålig erfarenhet tidigare. Jag tycker du borde få ditt ex kollat och ev utbytt av inköpstället.
 
Tack för tipsen! Jag provade med fokustestet, och Sigmat fokuserade utmärkt, lika bra som mitt 50/1.8. Och *bättre* än kitobjektivet.

Fast det generella oskarpa intrycket på alla bländare större än F/6.3 består. Nä, det blir nog tillbaka till affären med den här grunkan!

/Dag
 
En liten rapport om mitt sigmaobjektiv!

Jag skickade in det på service, och det kom tillbaka rätt så snabbt. Tyvärr hjälpte inte operationen, det blev snarare värre än innan...

Jag testade då med ett annat D80-hus, och, hoppla, DÅ vart det skillnad! Det tycks som att det är mitt hus som felfokuserar. Just med 50mm F/1.8-objektivet är skillnaden mellan husen väldigt liten, så det förvirrade mig nog en del.

Här är en exempelbild som visar skillnaden: http://flickr.com/photos/dag_helstad/3216218164/sizes/o/

Intressant: på kompisens D80 är fortfarande kitobjektivet precis lika skarpt som Sigmat! Skillnaden är att Sigmat behåller utmärkt skärpa åtminstone ner till F/3,5.

Lärdomen jag drar av det här är att jag har rätt kass koll... ;)

/Dag
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.