Annons

Pentax Star ED, hur bra ?

Produkter
(logga in för att koppla)

Christer.jonsson

Avslutat medlemskap
Ja som sagt hur bra är Pentax Star ED objektiv, är det någon här på sidan som har erfarenheter av dessa objektiv .

SMC-FA 28-70mm 2,8 Star AL som ett exempel.

Hur bra är dom egentligen ?
 
Vet inte hur den optiska eller mekaniska kvaliteten är, men man kan ju alltid gå efter tester :)

http://www.photozone.de/2Equipment/easytxt.htm#Zstf

ex. Pentax SMC-FA 2.8 28-70mm AL 3.90/5 = very-good, 5 exemplar testade

http://www.cyberphoto.se/pentax/optik/28-70_28.htmFick betyg 9,2 av 10 i tyska Fotomagazin. Fick betyget 69,7 av 100 i Tyska Color Foto; och 4 av 5 i Amerikanska Popular Photography; och 4 i optisk kvalitet och 4 i prisvärdhet och 4 i allmänt intryck av 5 i Franska Chasseur d'Image.
Från foto (från Cyberphoto) "Mycket bra över hela zoomområdet, möjligen med reservation för kantskärpan vid 28-40 mm. För ett övrigt fint objektiv redan på full bländaröppning. (..) Objektivet har motorzoom men också en mycket bra manuell zoomring. Rejäl manuell avståndsring. På kostad, gedigen, mycket metall. Kompakt med tanke på prestanda. Ovanligt bra och stadigt motljusskydd."


http://www.cmpsolv.com/photozone/resultPentax.htm
http://www.concentric.net/~smhalpin/

Två sidor med mer test :)
 
Senast ändrad:
Jag hade Pentax Starobjektiv för en tid sedan. Både 28-70 och 70-200. Väldigt nöjd med både den optiska och mekaniska kvaliteten. Lite dyra tycker jag, men som alltid så betalar man mer för bländare 2.8. Har nu bytt system till Canon men det berodde inte på optiken. Och det blev inte billigare att byta :))
 
Motorzoom innebär att det är en motor som sköter zoomningen. Ungefär som en kompakt. Vrid lätt på ringen så zoomar den långsamt och vrid mer så zoomar den snabbare. Jag tyckte att det var en väldigt bra grej, men om man ville sköta zoomningen utan motor så drog man bara tillbaka zoomringen.
 
Har inte erfarenhet av Nikon och jag har inte Canons 28-70. Men Pentaxen 28-70 är bättre än Canons 28-135 som jag har. Pentax 80-200 är väl inte lika vass som Canon, men närapå. Pentax har även fast optik som jag kan rekommendera. 1,4/85 och 2,8/200. De båda linserna använde jag mest och fick väldigt bra resultat.
 
Pentax har alltid hållt en hög optisk och mekanisk kvalité historiskt sett.

Sedan vet jag varken hur det ser ut på begagnatmarknaden eller på det digitala utbudet.
 
Christer.jonsson skrev:
Ja som sagt hur bra är Pentax Star ED objektiv, är det någon här på sidan som har erfarenheter av dessa objektiv .

SMC-FA 28-70mm 2,8 Star AL som ett exempel.

Hur bra är dom egentligen ?

28-70 f/2.8 rankades som "toppklass" av FOTO när de testade snabba standardzoomar för några år sedan, dessutom var Pentax 28-70 den billigaste i testet från de "riktiga" märkena (Sigma och Tokina var givetvis med och de var ju billigare men...).

Hög mekanisk och optisk kvalitét. Men mycket är en fråga om tycke och smak. Jämför vi med Nikons gluggar, så har ju Nikon en något högre kontrast samt en kallare färgåtergivning. Den högre kontrasten överskuggar återgivningen av mikrodetaljerna och ger sämre upplösning, men Nikon har nog valt det därför att det ger ett högre skärpeintryck (även om detta skärpeintryck är "falskt"). Pentax har en mer neutral, naturligare färgåtergivning med högre upplösning av mikrodetaljer i bilden. Pentax exklusiva SMC antireflexbehandling tar bort mer ströljus än Nikon, och särskilt Canon. (men Canon har bättrat sig på senare år, det måste erkännas). Sedan så har Pentax koncentrerar sig mer på att göra en snyggare oskärpa i bakgrunden, det som på engelska kallas för "bokeh", än vad både Canon och Nikon har gjort tidigare. (På senare år har Nikon brytt sig mer om bokeh).

Vilket man föredrar är en fråga om tycke och smak. Det finns inga "rätt" eller "fel" här, de stora tillverkarna har optik med speciell karakteristik baserad på gammal tradition.

Bästa hälsningar
Roland
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.