Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Oskarpa bilder vid uppladdning på fotosidan

Produkter
(logga in för att koppla)

Lindersson

Aktiv medlem
Har sökt i forumet och hittat att i normalvisningsläget visas bilderna i 640px längsta sidan, och förstorat visas de i 1024px längsta sidan.

Jag brukar sätta bildstorleken på 650px längsta sidan för de bilder jag ska ladda upp på nätet på t.ex. fotosidan. Det brukar funka bra och bilderna ser ut som de gör när jag kollar på dem ouppladdade i datorn.
Dock har de senaste två bilderna jag laddat upp av någon, för mig, outgrundlig anledning blivit oskarpa. Se här så förstår ni:

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1883489.htm?set=mp
och
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1884690.htm?set=mp

Jag upplever båda bilderna betydligt skarpare när jag ser dem på datorn. Laddade upp bilderna på photo.net också och där ser de av någon anledning ut som de ska. Se här:

http://photo.net/photodb/photo?topic_id=1481&msg_id=00V1Ro&photo_id=10196291&photo_sel_index=0
och
http://photo.net/photodb/photo?topic_id=1481&msg_id=00V31T&photo_id=10196319&photo_sel_index=0

Skillnaden är ganska uppenbar eller hur.
Har inte haft det här problemet med bilder jag laddat upp här tidigare.
Testade att lägga upp bild 1884690 med 1024px på längsta sidan också. Version aktuell är 650px och version #1 är 1024px.

Någon som vet vad detta kan bero på?
Tack för hjälpen!
 
Jag måste bara fråga, varför väljer du just 650 pixlar?

Resultatet du får utav det är:

  1. Sämre kvalitet på den icke-förstorade bilden eftersom FS måste skapa en ny version av den som är 640px lång. Det sker altså en nedskalning, som sköts av en mycket dålig algoritm, för att minska din bild de där 10 pixlarna.
  2. Ingen märkbar skillnad när man klickar på förstora förrutom att skärpan ökar. Bilden ökar ju endast från 640px till 650px! Skillnaden är att 650px-varianten är ditt orginal som inte är nedskalat. Storleksskillnaden är försumbar, man märker inte att bilden förstoras 10 pixlar...
 
Jag kan ju skriva hur jag gör:

Antingen laddar jag upp bilder med 640px på längsta ledden. Då visas mitt orginal, och ingen nedskalad variant som GD har varit inne och pillat på och förstört skärpan i. (Ja, man tappar skärpa om man laddar upp bilder som måste skalas ned för att kunna visas).

Eller så laddar jag upp bilder som är 1024, så det är någon poäng med att klicka på dom för att förstora dom. Då får man vara medveten om att den oförstorade bilden är en nedskalad kopia som inte alls håller samma kvalitet som orginalfilen man laddade upp.

Kort och gott, lägg ner att ladda upp i 650px och kör istället 640px så förändras inte bilden ö.h.t.
 
Anledningen att det blev 650px ifrån början var att det funkade kanonbra på photo.net, verkade som en ganska optimal storlek där.
Sen tog jag samma fil och laddade upp här och det blev pannkaka.

Får nog köra på 640 rakt över istället. Kör helst inte 1024 eftersom jag vill att första bilden ska se så bra ut som möjligt då många inte förstorar.

Att nedskalning sabbar vet jag ju så man kan ju tycka att jag borde kommit på det där själv när jag satt och gnuggade hjärncellen, men inte då :)

Tackar så mycket för dina svar Walle!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.