Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Optiska fenomen/objektiv och dess "felaktigheter"

Produkter
(logga in för att koppla)

avslutad120828

Avslutat medlemskap
Efter att ha läst Thomas Melderts blogginlägg http://www.fotosidan.se/blogs/meldert/26412.htm ville jag skriva ett litet inlägg:

Jag får för mig att det är många (inkl. mig själv) som känner sig lite smått förvirrade över detta med optikska fenomen som kan uppstå vid fotografering. Jag talar om kromatisk abberation, diffraktion, "purple fringing" osv osv...

Denna tråd är inte tänkt att på något sätt bli en debatt mellan vilket objektiv som är bäst eller sämst osv. utan mer REDOGÖRA med bildexempel (eller länkar till bildexempel) på alla dessa optiska fenomen som kan uppstå och framför allt - VAD beror de på?

Så det är bara att fylla tråden! :)
 
Kromatisk abberation
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kromatisk_aberration

Det exempel på bilden med löven hos Wikipedia skulle jag nog vilja kalla för "purple fringing" och är ett fenomen som hör ihop med att ljuset träffar den digitala sensorn snett ute i bildkanterna och hörnen. Fenomenet finns inte när man använder film utan är ett fenomen kopplat till digitala kameror och främst användning av vidvinkeloptik.

Kromatisk abberation lärde man sej korrigera i optik för snart hundra år sedan, men det är svårt (=dyrt) att undvika i objektivkonstruktioner med många linselement, t.ex zoomobjektiv.

Jag har rätt starka glasögon och jag tycker KA är besvärande när jag använder glasögon med högbrytande tunna glas, äldre glasögon med tjocka glas är faktiskt bättre i det här avseendet.

Diffraktion
http://sv.wikipedia.org/wiki/Diffraktion
Uppträder vid små bländaröppningar och orsakar viss oskärpa. När det börjar bli synligt beror på hur litet hålet i bländaren är rent fysiskt och vilke storlek den slutliga bilden ska ha. Digitalkompakter går ofta inte att blända ner så mycket just för att D blir synligt redan kanske vid bl 5,6 eller 8.
En storformatskamera (18x24 eller 20x30) kan bländas ner till bl 32 eller 64 (!) utan att D blir besvärande.

Bländar man ner för att få stort skärpedjup blir den allmänna skärpan lidande när man bländat ner tillräckligt mycket. Hur mycket man kan blända ner blir alltså en bedömninsfråga. Min egen erfarenhet när jag fotograferar med dia i en småbildskamera är att bl 16 inte är något problem för bilder som ska visas med projektor på duk. Skärpa är dock ett relativt begrepp som bekant.
 
ANNONS
Köp TZ99 hos Götaplatsens Foto