ANNONS
Annons

Olika teknologi på digitala minilabb?

Produkter
(logga in för att koppla)

extacn

Aktiv medlem
Tittade idag i lupp på bilder från ProPrint (kör Agfa) och ett lokalt labb (kör Gretag).

På den senare (Gretag) kunde man skönja ett mönster av fyrkantiga pixlar.

Det går ej att urskilja med ögat, vid vanlig betraktelse är bilderna lika bra.

Nån som kan något om hur olika minilabb fungerar?

Nån som gjort en liknande jämförelse?

Nån som kan förklara hela processen med hur papperet belyses och vilka olika teknologier som finns idag (alltså digitala, för då pratar vi väl "projektion" av en fil med laser?)
 
Ett Agfalabb har en avancerad automatik som de kallar dTFS. Den snyggar till bilderna lite. Gör en ljus bild lite mörkare, höjer konstasten om den är låg ...... osv.

Är det en fil med låg upplösning så sänker den även skärpan så att pixlarna inte ska synas så bra. Det kan vara en av orsakerna att du upplever Proprints bild pixelfri.

En annan sak är att Agfa labbet är god för att kunna skriva ut i 600 ppi, men att upplösningen är nerställd till max 400 ppi då det inte med dagens fotopapper blir någon högre upplösning på kopian.

Agfa labbet har tre stycken lasrar, blå grön och röd, som belyser fotopapperet via ett roterande prisma. Ljuset polariseras och till slut hamnar det exponerade pixlar på fotopapperet.

Sedan framkallas det som vanligt, först i en framkallare, sedan i ett kombinerat blek och fix och till slut i fyra stycken olika stabiliseringsbad.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar