Annons

Nybörjarfråga om ljus innomhus vid makrofotografering

Produkter
(logga in för att koppla)

Stina_M

Medlem
Har precis blivit stolt ägare till ett Pentax Fa 50/2,8 Macro objektiv. "Semesterfotograf" som jag är och dessoutom nybörjare på makro har jag en fråga om ljuset innomhus. Jag har nämligen ingen större lust att lägga mig på magen och fota blöta höstlöv så jag tänkte gå till blomsterhandlaren och köpa några fina blommor och ta kort på dom innomhus. Men om jag behöver mer ljus vilken typ av ljus är bäst? Glödlampa? Halogenlampa? Bygglampa? Alltså, jag har ingen tillgång till mer komplicerade saker utan vill använda det man normalt har i ett hem.

/Stina
 
Man kan använda allt man har hemma. Jag fotade en serie bilder i macro med en vanlig skrivbordslampa 60W häromdan. Här är exempel på hur det blev:

Klicka här!

Men bygglampa ger mer ljus så dom flesta som inte har riktiga blixtar brukar köra med det tror jag. Jag använde dslr och 1600 ISO och fick tider mellan 1/15 till 3 sekunder på bländare 11 - 22.

Det är mycket lättare med digitalt eftersom man kan ändra vitbalansen så lätt och exakt efter de lampor man använder.
 
Med digitalkameror kan kan kamerans blandning av färgerna justeras i kameran alternativt efteråt om fotografering sker i RAW, så att färgerna blir rätt.

Med filmbaserad kamera som jag tycker det ser ut att du använder, så finns det två vägar vid färgfotografering. Den ena är att ha en film som är avstämnd för ljuskällan och den andra metoden är att sätta ett färgkorrigeringsfilter som balanserar färgerna rätt. Med negativ film kan färgbalanseringen ske även vid kopieringen genom att justera filtren så att rätt färger uppnås. Jag inbillar mig att man kan be labbet göra denna korrigering med avssende på den ljuskälla som användes.

Bygglampor har en färgtemperatur runt 2200 K om jag inte minns fel.
 
För det första;
inomhus är det nästan alltid mycket sämre ljus än man kan tro. Så förbred dig på att du behöver ordentligt med ljus, en rejäl lampa av något slag.
Sen är det dethär problemet med ljustemperatur som dom föregående förklarat om.
Du kan få konstigt färgstick i bilderna, eller snarare, du kommer att få det ifall du använder en glödlampa.

För det andra;
ifall du ska fota makro, och ännu inomhus där det somsagt är ofta ont om ljus, så kommer du behöva ett stativ.
Ett bra stativ är guld värt.

/Henri
 
Bra att du sa det, glömde :) Det finns ju tex speciell film för tungsten om du vill använda vanliga glödlampor. Utbudet är inte sp stort dock på den fronten.

Då är det nog bättre att gå in på en fotoaffär och fråga vilka filter du behöver, det ska dom kunna (på en bra butik), så du kan använda den film du gillar bäst.
 
Teknikfientlig som jag är fotar jag med film. ;-) Måste dock erkänna att det är en klar nackdel när man vill labba och se resultat direkt. De senaste använda filmerna är Sensia och Velvia och dom trivdes jag med så dom vill jag gärna fortsätta använda.

Räcker det med att det är ljust i rummet av tex bygglampan eller ska jag jobba med att rikta ljuset mot blomman?

Bra tips om filter, ska till fotoaffären på lördag och kolla på stativ så då passar jag på att fråga om det oxå. Tills jag köpt ett stativ (dom var mycket dyrare än jag trodde) får det duga med en pall eller dyl.
 
Stina_M skrev:


Räcker det med att det är ljust i rummet av tex bygglampan eller ska jag jobba med att rikta ljuset mot blomman?

Ljussättning är mkt svårare än man kan tro till en början.
Du får experimentera dig fram.
Du märker juh sen när du väl ska fota ifall ljuset räcker till eller inte.

/Henri
 
När du fotograferar makro inomhus behöver du inte ha mycket ljus eftersom du inte behöver korta slutartider. Skippa bygglamporna eller skaffa de svagaste du hittar, kanske 150W. Med starka lampor begränsar du möjligheterna att forma ljuset eftersom ljusformarna brinner upp...

Vill du ha supermjukt ljus kan du ljussätta med flera lampor kring en diffuserande kåpa. T ex en uppklippt sån där 25-liters mäskdunk som de har på Obs. Vill du ha mer riktat ljus med karaktär kan du slå ljuset genom något diffuserande material, kanske papper, från önskad riktning. Eventuellt kompletterat med reflexskärmar på skuggsidan för upplättning.

Tänk på att det är den relativa storleken på ljuskällan som styr hur mjukt eller hårt ljuset blir. En naken lampa på långt avstånd ser liten ut för motivet och ger hårt ljus.
 
Håller helt med Jim, varför behöver du så mycket ljus? Det är ju vindstilla, så du kan ha en slutartid på 10 minuter om det behövs. Det är lättare att ljussätta med lampor än blixt eftersom man direkt kan följa resultatet. Använd t ex en vanlig skrivbordslampa med något halvgenomskinligt framför för att sprida ljuset/göra ljuskällan större och "måla" till med mera ljus med smålampor, t ex ficklampor. Ett stativ kommer du att behöva förr eller senare, men en stadig pall med en sandsäck/bönpåse lagd ovanpå kan vara grymt stabil om än lite mindre flexibel. Använd eljusfilm/tungstenfilm (enklast) eller kör dina favoritfilmer, men då med korrigeringsfilter. Kodak har en hygglig elljusfilm som heter Portra 100T(?). Att korrigera i efterhand blir sällan lika bra. I alla fall har de labb jag prövat misslyckats ganska grovt.

/Pontus
 
Fota dagtid när dagsljuset lyser in genom fönstret. Då slipper du krångla med lampor, blixtar, filter eller elljusfilm.

Tills du fått råd med ett stativ (som väl inte behöver kosta mer än ett par filter), så använd din pall eller annat stöd för kameran. Slutartiderna blir förmodligen långa så här års.

Ett annat tips är att du så småningom skaffar dig en vinkelsökare till din kamera. Då slipper du ligga på magen när du fotar höstlöven ute.

Olle
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar