Annons

Nikon D70- Rengöring av CCD

Produkter
(logga in för att koppla)

PG

Ny medlem
Hej!

Detta är mitt första Forum-inlägg. Jag är en nybliven, lycklig ägare till en D70 . Efter att ha tagit några fina naturbilder vid Mälaren , en solig vinterdag , går jag hem och sätter mig framför datorn. Vad händer ? På skärmen ser jag en blå himmel med ett antal suspekta prickar och andra fenomen- jag blir helt kallsvettig, håller vi på att invaderas av UFO:n. Jag sansar mig , och drar mig till minnes en massa prat om smuts på sensorn. Detta som många fotohandlare har övertygat mig om att det händer väldigt sällan , har nu hänt mig efter att ha ägt kameran i ca tre veckor. Lämnade in kameran för rengöring hos Nikon, fick tillbaka den och det är fortfarande skräp i kameran.
Nu äntligen min FRÅGA till forumet: Det finns tydligen en del olika rengörings-Kit ute i handeln, är detta ngt som rekommenderas eller är man hänvisad till yrkesfolk.
Lite smuts går ju att få bort med en blåsare.

Per Göthe
 
Tack för tipset.

Efter att ha läst alla trådar om sensorrengöring börjar man fundera om jag inte skulle ha behållt min Olympus C 8080. Det verkar vara ett evigt pysslande med rengöring och annat. När jag bestämde mig för att gå över till DLSR var det efter ett evigt tyckande hit och dit - canon eller Nikon osv, osv. på alla möjliga sajter och forum ute på internet. Nu verkar det bli en ny omgång om vilka penslar , dukar , sprit, luft med eller utan flaska,m.m, man skall välja.

Fast det är klart , lite skit hade man på sina gamla diabilder som man tog med sin Pentax Spotmatic på 70-talet, också.

Hur som helst, jag får ta till mig av alla tipsen ifrån ett övrigt bra och intressant forum och ibland väldigt skojigt.

Tack för mig

Per Göthe
 
PHG skrev:
....Det verkar vara ett evigt pysslande med rengöring och annat....

Riktigt sååå illa är det inte.
Under åtta månader (ca 5000 bilder) har jag behövt rengöra två gånger.

Rena objektiv och försiktighet vid byte är "A och O".

/Anders
 
Är det någon som lämnat in för rengöring till en lokal butik, exempelvis Mattsons Foto i Lund eller annan "specialist-butik"?
Skulle vilja veta vad det kostar och om det blir bra. Är fortfarande lite för feg för att använda sweepers eller rengöringsvätskor. Har bara vågat använda blåsbäljen och den gör inte riktigt helt rent. Det verkar sitta något fast som inte går bort genom att blåsa bort det.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.