Att tänka på om du vill fotografera Vintergatan med en förgrund och med mindre inverkan från ljusföroreningar är att placera sig i landskapet så att man fotograferar i riktning bort från ljusförorenande samhällen och städer. Typ närmsta by eller väg med gatlysen längre bort än 1 km i fotoriktningen, närmsta samhälle 10 km och närmsta stad så långt bort det bara går, gärna mer än 10 mil (stadsljusen kommer ändå att vara ett tydligt inslag ner mot horisonten i bilden på 10 mils avstånd). Rent generellt talat alltså, ljusens inverkan varierar beroende på bla luftfuktighet och hur låg horisont du har i utsnittet (en högre horisont döljer ljusens inverkan).
Misströsta nu inte om Vintergatans position på himlen denna årstid. Ganska snart, typ mars månad, står den bra i öster på morgontimmen strax före första gryningsljusets inverkan och bildar då en fin båge över himlen
Bifogade bilden fotad i mitten på mars ungefär mot nordost från yttersta kustbandet i Sundsvall (Åstön). Tycker den illustrerar detta med ljusföroreningar: Jag har dämpat föroreningarna så mycket det går med hjälp av Lightroom (vill man dämpa dem mer, eller nästan helt ta bort deras inverkan blir det andra program medelst "handpåläggning").
Ljusföroreningarna till vänster i bild kommer från en närbelägen by, aproximering 5-15 km bort (det är en nära liten by och ett avlägsnare mindre samhälle). Ljusen i mitten av bild kommer från småstaden Härnösand, knappt 3 mil bort. De orangea ljusen till höger i bild kommer från finska sidan, dvs Vasa (20 mil) och två städer till i denna riktning (gissar den avlägsnaste i bild är Kokkola, drygt 30 mil bort.
Intressant att notera är att när bilden togs, 2015, tycks man fortfarande haft kvar merparten orangea natriumgatljus på Finska sidan. Vi hade då börjat byta ut dem mot vitare ledbaserade gatlysen.
Det gröna bandet ner mot horisonten är en svag norrskensbåge, tämligen typisk för norrskenslösa nätter här i mellansverige. Syns inte för ett otränat öga, men kameran fångar lätt upp det.
Mot sydost härifrån, dvs i riktning mot Helsingfors, får men en massa ljussken med på bilderna från ett helt gäng finska städer, bla Pori, Turku och Tampere som ligger på ungefär samma avstånd härifrån som Uppsala/Stockholm. Förvånar mig inte om man även ser ljusen från Helsingfors, ca 45 mil bort. Detta går dock inte riktigt avgöra vad som är vad, pga att hela himlen ner mot horisonten står i brand åt detta hållet.
Här utifrån Åstön har man Sundsvall 2 mil rakt västerut. Ingen idé att ens tänka tanken att fota Vintergatan åt det hållet från denna plats.
Visa bilaga 152805
Ljusen på din ljusföroreningskarta är byar, samhällen och städer. Kolla av mot en karta så ser du.
Avslutningsvis är det viktigaste inte att hitta den mörkaste platsen, utan en riktigt klar och fuktfri himmel utan norrsken och måne. Samt, viktigast av allt: att fotografera i en riktning där samhällen och städer undviks. Vintergatan står som klaras mot sydväst på hösten, och mot nordost på våren. Dess centrala och ljusstarkaste delar står också högre på himlen om man åker söderut, Här uppe mot norr försvinner dessa in i de ljusa vår- och tidiga höstnätternätterna. Dvs de äts upp av de norrländska sommarljusa nätterna
Dvs du är på en bra plats, men fotografera bort från städer och samhällen om du kan lokalisera sådan riktningar mot Vintergatan där du är.
Öva där du är nu och i riktning bort från ljus, åk sedan ner till Öland eller Gotland och du finner tillräckligt mörka platser och en fin Vintergata