Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Montage

Produkter
(logga in för att koppla)

shieldfire

Aktiv medlem
Vad gäller för montage av fotografier? Får man fritt "låna" bilder för fotomontage i "konstverk" eller faller det under (c) lagstiftningen?
 
Många kommer nog att säga att man inte får göra det, men det är en vanlig lögn som kommer sig av okunskap rörande upphovsrättslagen. För har det konstverk du skapar utifrån dessa verk ett eget konstnärligt värde eller verkningsgrad så är ditt verk unikt. Många kända konstnärer har just blivit kända på att kopiera och manipulera andras bilder och att inte du skulle få göra samma sak skulle ju vara fel och även hämma konst och kultur.

Vill du vara på den säkra sidan hoppar du över Copyrigt och vänder dig mot Creative Commons som är en kreativ utveckling av copyright, för då kan du använde de bilder du vill som ligger under (CC) så länge du själv lägger det du gör under samma licens och det utan risk för att någon trångsynt människa försöker hindra dig från att skapa nått nytt.
 
shieldfire skrev:
Vad gäller för montage av fotografier? Får man fritt "låna" bilder för fotomontage i "konstverk" eller faller det under (c) lagstiftningen?
Jag är inte helt säker på det. Detta har jag hittat beträffande upphovsrätt=copyright.
1.Vad är skillnaden mellan upphovsrätt och copyright?
Copyright är det engelska ordet för upphovsrätt, svårare är det inte.
2.Hur länge är ett verk skyddat av upphovsrättslagen?
Ett verk är skyddat i och med att det skapas. Upphovsrätten försvinner normalt 70 år efter upphovsmannens död. Man behöver inte heller göra en ansökan för att verket ska skyddas av upphovsrätten.
3.Måste man skriva copyright på sina sidor?
Nej, egentligen inte.
En copyrightsymbol (©) är mestadels till för att man ska kunna se vem som har skapat verket utifall man skulle vilja komma i kontakt med personen i fråga. Du kan med andra ord, om du vill, endast ange en e-post-adress eller dylik bredvid din copyrightsymbol.
Det är inget krav att du har med en copyrightsymbol på ditt verk (din hemsida i detta fall) för att den ska skyddas av upphovsrättslagen enligt Bernkonventionen som Sverige och de flesta andra länder skrivit på. I slutet av 1997 hade 127 länder anslutit sig till denna konvention.
Copyrightsymbolen krävs dock för att verket ska skyddas av Världskonventionen.
7.Vad händer om jag bryter mot upphovsrättslagen?
Att bryta mot upphovsrätten kan leda till att man döms till böter och/eller fängelse i max 2 år.
Hur stor böter man får beror givetvis på hur grovt brottet varit, fast lagen säger att "den som utnyttjar ett verk ska gälda ersättning utgörande skäligt vederlag för utnyttjandet". Har brottet dessutom begåtts med avsikt eller med grov oaktsamhet så ska bötesbeloppet inte bara omfatta vederlaget för utnyttjandet, utan även omfatta ersättning för lidande eller annan skada.

I Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk står bland annat följande:
1 § Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket oavsett om det är
1. skönlitterär eller beskrivande framställning i skrift eller tal,
2. datorprogram,
3. musikaliskt eller sceniskt verk,
4. filmverk,
5. fotografiskt verk eller något annat alster av bildkonst,
6. alster av byggnadskonst eller brukskonst, eller
7. verk som har kommit till uttryck på något annat sätt.
3 § Då exemplar av ett verk framställes eller verket göres tillgängligt för allmänheten, skall upphovsmannen angivas i den omfattning och på det sätt god sed kräver.
Ett verk må icke ändras så, att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränkes; ej heller må verket göras tillgängligt för allmänheten i sådan form eller i sådant sammanhang som är på angivet sätt kränkande för upphovsmannen.
Sin rätt enligt denna paragraf kan upphovsmannen med bindande verkan eftergiva endast såvitt angår en till art och omfattning begränsad användning av verket.

Så sammanfattningsvis skall man nog vara väldigt försiktig med att "låna" bilder och annat för egna kompositioner.
 
Nej, nej, nej. Kom inte med det där att man bör vara mycket försiktig med att låna bilder ifall man vill skapa konstverk.

Man får inte använda någons bild i vinstsyfte eller påstå att det är man själv som är kreatören, men man får använda bilden för eget bruk och man kan använda bilder för att skapa nya unika konstverk.

Det kommer finnas folk som blir upprörda över att du använt nått som de har gjort för att skapa ett nytt konstverk men om de stämmer dig kommer de med högsta sannolikhet att förlora i målet.

Det konstnärliga ändamålet har egna lagas som faktist står över vissa delar av upphovsrättslagarna och upphovsrättslagarna har flera undantag i sig som folk glömmer att sätta sig in i när de söker upp paragrafer via Internet.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar