Annons

Misstänkt slutarproblem, Minolta X-700

Produkter
(logga in för att koppla)

slowsnaps

Medlem
Hej,

jag är osäker på om detta är rätt forum för min fråga, det gäller min Minolta X-700 som tillverkades på 80-talet och inte kvalificerar sig som "Retrokamera"... än...

Iallafall. Jag har ett problem som jag misstänker har att göra med att slutaren har börjat kärva. Tre exempelbilder:

http://slowsnaps.tumblr.com/post/56998780360/ronda-spain-in-front-of-bars
http://slowsnaps.tumblr.com/post/56998311711/ardales-spain-sunshine-over-the-mountains
http://slowsnaps.tumblr.com/post/56998198002/ronda-spain-rugged-wall

Som ni ser exponeras bilden mindre i högra sidan (porträtt: ovan) och mer i vänstra. Eftersom X-700 har en "gardinslutare" som går från sida till sida, misstänker jag att den har börjat harva. Jag har ännu inte funnit någon systematik. Vissa bilder är mycket värre, så att mer än halva bilden är svart och oexponerad. Vissa bilder är helt perfekta och jämna. Kanske är det så att problemet förekommer på vissa hastigheter i större utsträckning. Detta ska jag prova med en ny rulle, där jag går igenom de slutartider jag har använt (1/60 - 1/1000). Alla bilder är fotade i manuellt läge, batterierna är färska. Dock var det väldigt varmt (40+) när jag tog dem.

Vad tror ni? Är min kamera nere för räkning?
 
Jag hade liknande problem med en gammal x-300 för flera år sedan, den slutade att fungera helt så småningom. Jag tyckte inte att det var värt att laga, så jag har tyvärr ingen aning om ifall det är möjligt.

/Klas
 
Jag har gjort lite vidare forskningar.

Jag tog 14 bilder med olika slutartider och bländarvärden. Dock hittade jag inget mönster direkt. Helt förstörd blev bilden 1000/f16, men kanske ser man lite antydningar vid f1.7 och f5.6 på denna hastighet även. Vid 500 kanske man kan ana lite mörker i högra kanten. Vid 125 och nedåt hittar jag inte ett spår. Så, en preliminär slutsats är att det är vid de höga hastigheterna, 250-1000 som fenomenet inträffar. Men, jag får ta fler bilder.

Kameran köpte jag för en femhundring, så det är inte så att jorden går under här :D Gillar den dock väldigt mycket i övrig. En smidig liten rackare som jag har ett briljant Rokkor 1.7-objektiv till.

Å andra sidan får man kanske räkna med sånt här :D

Tack för svar så långt!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.