Jag såg ett program på tv för ett par år sedan om en matfotograf (kommer tyvärr inte ihåg namnet) som visade hur han tog matbilder, ungefär så här gjorde han:
Han monterade upp en paraplybilxt som han slog genom en genomskinnlig plastduk (av den typ man kan köpa på byggvaruhus), detta för att få ett snyggt och "fönsterliknande" allmänljus. Sedan monterade han upp en annan paraplyblixt mitt emot som fungerade som upplättning/kontrastblixt. I vissa fall använde han dock olikfärgade (guldfärgad, silverfärgad eller vit) reflexskärmar istället för blixt, detta om han ville få ett mjukare och/eller något tonat ljus.
Han fotograferade sedan maten ur ett perspektiv som liknar det du ser när du sitter vid ett bord och tittar på tallriken framför dig. Han gick dock in på maten och tog smaskiga närbilder som komplement. Optiken han använde var allt från 35mm till ca 70mm.
En annan teknik han använde var att slå ett rätt hårt ljus snett uppifrån på maten, något som gav kontrastrika och färgstarka bilder. Denna teknik lämpade sig dock bäst för närbilder.
För inspiration, kolla i mattidningar eller på matsiter typ tasteline.se
Hälsn. Joakim