Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Ljussättning vid blanka objekt

Produkter
(logga in för att koppla)

andis169

Ny medlem
Jag är en glad amatör som försöker fota av bla min LP-samling, dvs diverse objekt som kan vara ganska glansiga. Hur jag än beter mig så får jag blänk eller ojämt ljus på skivan. Det fanns en gammal tråd i samma ämne, (http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=152559&highlight=lp+skivor), där det förekom en del tips men jag får banne mig inte till det.

Snälla... kan någon duktig ge mig tips om hur jag bör ljussätta på bästa sätt. Jag har en vanlig hemmamiljö att arbeta med så tyvärr varken studio eller proffsutrustning. Jag har en Canon eos 550D, stativ, ett ljustält med lite tillhörande lampor.

Bästa resultat hittills har varit utomhus då det är molnigt men dessa kriterier uppfylls ju sällan, i alla fall inte just nu och jag vill gärna kunna jobba inomhus.

Bifogar en bild på ett av de sätt jag testat på (som inte heller fungerade bra...), jag har lagt skivan ned, jag har vinklat kameran, jag har testat olika slutartider samt att jag har svurit en del (har inte heller hjälpt kan jag säga).
 

Bilagor

  • 20160107_173145_resized.jpg
    20160107_173145_resized.jpg
    42.4 KB · Visningar: 77
Hej,

nu har jag ingen som helst erfarenhet av foto i studiomiljö, men rent spontant tänker jag mig att det bästa resultatet kanske uppnås genom att rikta lamporna mot väggen bakom kameran(om du har en vit vägg någonstans borde det vara bäst), och låta vägg/tak reflektera ljuset istället för att köra direktljus. Kanske har du något ljust som kan agera reflektor?

Alternativt diffusera ljuset på något sätt (diffusor?).

Om du kör med stativ borde du kunna fota med iso 100, och därmed kunna göra väldigt mkt med bilderna i eventuell efterbehandling, om du nu inte får det tillräckligt ljust genom att låtar väggar reflektera ljuset menar jag.
 
Jag hade liknande problem då jag fotar mycket produkter som i många fall är blanka.
Försökte med allt möjligt för att få till det men det blev aldrig riktigt bra förrän jag köpte riktiga blixtar
med stora softboxar.

Så idag kör jag på 3st studioblixtar med 100*80 cm softboxar nu funkar det riktigt bra.
 
Du skulle kunna testa att ställa lamporna bredvid ljustältet riktade mot stativet och reflektera ljuset mot en ljus yta, exempelvis en vit kartong. Då får du ju ett indirekt ljus som inte borde reflektera på samma sätt. Kanske rent av låta varje lampa lysa på en egen yta med 45 graders vinkel så ljuset studsar åt sidorna från kameran istället för rakt emot.
 
Anledningen till att det går bättre ute när det är mulet, är att himlen då blir en stor jämn ljuskälla.
Det är precis det som ditt fototält är tänkt att simulera, genom att du ljuset från dina lampor diffuseras när ljuset går genom fototältets väggar. Det skulle kunna vara så att tältväggarna inte är tillräckligt diffuserande, så det skulle kunna vara en lösning att sätta ett tunt papper mellan lampa och tält för att diffusera ytterligare.

Eller du kanske skulle kunna använda taket som reflektor. Se till att det inte finns något i rummet som reflekterar ljuset, t.ex skulle du kunna stoppa skivan i en ganska hög låda som du målar matt svart eller ännu hellre klär in i svart tyg eller sammet. Sätt lamporna bredvid lådan och låt dem lysa upp i taket rakt över lådöppningen.

Luta skivan i 45 graders vinkel och ta en bild vinkelrätt mot skivan. Kanske behöver du göra hål i lådan för kameraobjektivet. Teoretiskt sätt blir då den nedre delen av skivan lite mörka eftesom avståndet till lampan blir lite längre men det är tveksamt om det märks, och skulle det märkas går det alltid att fixa i t.ex. Lightroom.

Ett polarisationsfilter kan också hjälpa till att släcka reflexer, ifall du fortfarande har problem.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.