Annons

Linux +D70 +Scanner

Produkter
(logga in för att koppla)

mekelund

Aktiv medlem
Hejsan!

Jag hör till den ökande skara som börjar tröttna på Windows och överväger att installera Linux istället.

Min fråga är ju då naturligtvis hur kompatibel min D70 och scanner(Epson 3170) är med Linux?

Kommer jag att kunna skicka iväg bilder för utskrift(har använt Fotolabo hittills)?

Är det Gimp som gäller eller finns det alternativ? Programmet skall naturligtvis kunna hantera RAW, annars behövs inga finesser. Jag använder nivåer, interpolering och USM.

Min bildbehndlingsdator är, tro det eller ej, en p2, 400MHz, 256Mb RAM. Inget fartpaket alltså, vilken Linuxvariant kan fungera hyfsat?

Mvh Magnus
 
Har inte använt linux så mycket själv men jag tror Mandrake 10.x är ett bra alternativ till dig.

Gimp är det enda programmet som gäller under linux, tyvärr finns inte Photoshop.

Om D70 och linux:
http://pages.quicksilver.net.nz/pepe/d70/Nikon_D70_on_Linux.html

Jag föreslår att du lämnar kvar windows på sidan om för jag är osäker på om "uppladdningsprogrammen" som tex fotolabo har fungerar under något annat än Win32.
 
För den som verkligen vill går det faktiskt köra Photoshop under Linux också med hjälp av ett program som heter CrossOver Office, kostar ca 40 dollar. Det går nog även med en fri programvara som heter Wine (som är grunden till CrossOver Office) men detta är betydligt bökigare. CrossOver Office är förberett för att installera dom vanligaste "kontorsprogrammen" så man väljer bara att installera Photoshop och stoppar i CDn. Men den lösningen blir säkert olidligt långsam på en 400MHz så GIMP är nog att föredra.

Lista på scanners som stöds av Linux finns här. Tyvärr verkar inte Epson 3170 finnas med än.
En snabb sökning gav den här sidan där en annan drivrutin nämns men den verkar inte så stabil, bl.a. verkar det bli problem vid skanning i full upplösning.

Som Thomas skrev tidigare är det nog en bra idé att ha kvar en Windows-partition för säkerhets skull.
 
Linux

Hej!

Jag använder sedan en tid tillbaka linux rätt mycket i jobbet och därför kändes det naturligt att byta hemma med.


Jag har efter en del miklande lyckats skriva ett litet skript som använder dcraw för att konvertera raw-bilder, säg till om du vill ha det :)

Om du är normalanvändare rekommenderar jag någon av de mer lättanvända distrubtionerna i.e. fedora, mandrake eller suse.

Slackware och Debian kanske är häftiga men det kräver extra mycket kunskap och skicklighet för att konfigurera.

Gimp fungerar bra som bildbehandlingsprogram och Eye Of Gnome är bra som bildvisare.

Open Office kan lätt ersätta Microsoft Office.

Till sist en liten varning, linux är knöligare än windows och kräver lite kunskap om hur en dator fungerar. Det är inte omöjligt men om det mest handlar om lite vanligt microsoft gnäll stanna kvar där du är :)

Lycka till på den smala vägen!

Martin
 
Själv föredrar jag gThumb framför EOG som allmän bildvisare, speciellt eftersom man får en i mitt tycke mycket bättre överblick över bilderna. Men det är en smaksak.

Att GIMP är det enda programmet som finns för bildbehandling är inte helt korrekt. Det finns även CinePaint (http://www.cinepaint.org/) som bygger på koden från GIMP 1.x och bland annat har stöd för 16-bitars färgkanaler, vilket GIMP än så länge saknar. Tyvärr saknar det tydligen andra funktioner, bland annat Unsharp Mask, så de får väl komplettera varandra ett tag till. (GIMPs Unsharp Mask börjar faktiskt bli riktigt bra.)

Förutom SANE (http://www.sane-project.org/) så finns det en del andra program för scanneråtkomst. Jag fick tips om VueScan (http://www.hamrick.com/vsm.html) vid ett tidigare tillfälle, och även om det varken är fritt eller gratis kan det kanske vara ett alternativ. Det verkar ha stöd för Epson 3170.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.