Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Lagring av film

Produkter
(logga in för att koppla)

canoneos3

Avslutat medlemskap
Hejsan.
Jag undrar hur länge håller en film efter det att datum har gått ut och om man har filmen i frysen (ungefär)?

MVH. Stefan
 
det beror nog på filmen om det är svart bitt håller den nog säkert 5-10 år(kanske lite väl mycket)ungefär!?dia film håller nog inte så länge kan hända att det blir problem med färgåtergivningen eller något.
 
Många många år.

Låt filmerna vara i sina förpackningar, och sedan helst i fryspåsar.

Svartvit film, speciellt lågkänsliga, kan du nog låta ligga i frysen tills 2025 och sedan använda dem utan att märka något speciellt.

Även i fryst tillstånd påverkas emulsionen, men då mest av den kosmiska strålingen, som finns överallt.

Lågkänsliga filmer klarar sig därför bättre än högkänsliga.

Färg- och diafilmer kanske inte håller lika länge, men några år i alla fall. Du kan nog ha dem i frysen i tio år utan att kunna se förändringar med ögat.

Så det är bara att frysa in filmerna, och ta fram dem efter behov. Frysta filmer kan man låta ligga i kylen några timmar och sedan i rumstemperatur ett par timmar innan de ska användas. Ha dem i förpackningarna tills de får rumstemperatur, så att det inte bildas kondens på filmen.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.