Annons

Långtidsexponering!!

Produkter
(logga in för att koppla)

Fotografia

Aktiv medlem
Jag var ute en natt och tog lite långtidsexponerings kort på bilar som åkte förbi.
Korten blev dock alldeles röda och jag blev inte alls nöjd med dom.

http://w1.303.telia.com/~u30323717/new/Night/

Hur skall jag göra för att få ett mer naturligt ljus (inte så rött). Lamporna som lös gult ser ju nu ut som stora rymdfarkoster som kommer ner från ovan. Jag vill tona ner dom så mycket som möjligt! Hur skall jag gå till väga?

Jag använde en 100ISO film och exponerade med fjärrutlösare i ca 30 sekunder. Hade bländaren på 32.
 
Jag var beredd att hjälpa dig, fram tills du skrev att du använde film.

Då är mitt enda förslag att du photoshoppar rätt bilderna.

Annars hade det varit en smal sak att fixa till vitbalansen med en digitalkamera...
 
Långa slutartider är lite speciella (sök på ''reciprocitetseffekten'' här på fotosidan). Färgerna reagerar helt enkelt på olika sätt. En del filmer är bättre för nattfoto än andra. Det svåra är att hitta dem. Michael Covington har en informativ hemsida som kanske kan hjälpa dig.
 
Om jag ser rätt är dessa bilder tagna med monokromt (enfärgat) gult natriumljus. Det bör bara påverka det grönlänsliga och det rödkänsliga lagret i filmen. P g a reciprocitetseffekten har det rödkänsliga reagerat mest. Därför har bilden förskjutits från gult till orange. Detta får som tidigare nämnts korrigeras i ps. Med digitalkamera kan man ju färgbalansera redan vid exponeringen.

Digitalkameran har ingen reciprocitetsavvikelse, tror jag, så bildens färgbalans förskjuts inte när exponeringstiden förlängs. Och om ljuset halveras så räcker det av samma orsak med dubblerad exponeringstid, till skillnad från när man långtidsexponerar film.
 
Sant, idag är avancerade kameror för astronomifotografering digitala eftersom de inte har problem med reciprocitetseffekten. Däremot så har de specialkylning för att komma runt brusproblemet.
 
Mattis, vad använder du för objektiv?
Jag fick liknande resultat med en kompaktkamera jag en gång ägde. I det fallet kan jag nog skylla på ett dåligt objektiv. Resultatet blev mycket bättre med mina andra kameror.

Olle
 
Olle skrev:
Vad använder du för objektiv?
Jag fick liknande resultat med en kompaktkamera jag en gång ägde. I det fallet kan jag nog skylla på ett dåligt objektiv. Resultatet blev mycket bättre med mina andra kameror.

Olle

Jag använde ett Minolta 28-80/3,5-5,6. Och jag tog även lite kort med min Canon PowerShot A30 och som ni sagt så blev dom bilderna mycket bättre. Ni har alla snackat om hur man fixar till korten i PS. Jag kan grunderna i programmet så om någon bara kunde ge mig en liten hint hur man får bort det röda ljuset så vore det bra.

Olle, Du behöver inte be om ursäkt. Brukar kallas Mattis så jag blev lite förvånad över att du kunde mitt smeknamn...=)
 
Superfrog skrev:
om någon bara kunde ge mig en liten hint hur man får bort det röda ljuset så vore det bra.
Många tycker att verktyget ''kurvor'' är lite magiskt men det är ett fantastiskt verktyg. Ju förr du lär dig det desto bättre.

Börja med att dra mitten på den röda kanalen mot det nedre högra hörnet. Sedan får du pilla lite på de andra kanalerna och göra lite finjusteringar (du kan nog få problem med cyan men det fixar du säkert).
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.