Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Lär mig att filma så bra som möjligt!

Produkter
(logga in för att koppla)

perstromgren

Aktiv medlem
Jag har som många andra en DSLR som kan video (en Nikon D90). När jag använder den funktionen blir det så fult så att min gamla mor tycker att det är pinsamt att se resultatet! Jag har aldrig använt en videokamera och har därför inte kommit över den grundläggande nivån.

Mina filmer blir hoppiga, suddiga, fladdriga i ljuset och allmänt förfärliga!

På samma sätt som nybörjarna brukar få råd hur man tar bättre bilder i kvällspressen inför sommarsemestern, skulle jag vilja ha de där topp-femråden för video, om det nu finns några.

Tyvärr kör jag jag ofta inomhus, och det kan väl knappast bli bra alls, men jag skulle bara vilja slippa skämmas inför mig själv! Vi snackar inte Sven Nykvists efterträdare..

Några konkreta frågor to get you started:

1. Hur hålla kameran vettigt så att det blir stadigt?
2. Hur fokuserar man bra (min kamera har ingen AF för video (ännu, rykten om ändring finns!))?
3. Ska exponeringen ändrar automatiskt eller inte? Om inte, kan man ändra manuellt på en D90?
4. Hur zoomar man hyggligt snyggt?
5. Bör man ha auto-ISO påslaget?
6. Finns det vettig och billig belysning att köpa för inomhusbruk? En bygglampa, kanske?

Jag har tillgång till paketgluggen 18-70, en 50/1.8 och en 12-24/4 för inomhusbruk.

Per.
 
Hej, lite korta svar:

1. Stativ + objektiv med inbyggd bilstabilisering.
2. Fokusera långsamt, och sedan öva öva öva öva
3. Vet tyvärr inte
4. Börja med att lära dig grunderna, sen om 2-3 år kan du börja leka med zoomen.
5. Ja
6. Problemet är ju färgtemperaturen på billiga lampor. Jag rekommenderar att du lär dig filma i naturligt/befintligt ljus. Det är gratis.
 
är ingen expert, så ta det med en nypa salt..



1. Hur hålla kameran vettigt så att det blir stadigt?

Pröva att korta ned halsremmen, armbågarna mot kroppen och håll kameran med båda händerna och låt kameran "falla" till sin position. Då är det ganska lätt att hålla stadigt samtidigt som man ser vad man gör.

2. Hur fokuserar man bra (min kamera har ingen AF för video (ännu, rykten om ändring finns!))?

Det är nog bara att glömma att fokusera manuellt medans man filmar. Och om man vill försöka måste kameran vara på stativ, annars blir det fladdrigt.

3. Ska exponeringen ändrar automatiskt eller inte? Om inte, kan man ändra manuellt på en D90?

Det blir änna fladdrigt med automatisk exponering, kameran får svårt att bestämma sig. Nog bättre att köra manuellt om det går med d90. Om det inte går så undvik att panorera över ytor med olika ljusintensitet.

4. Hur zoomar man hyggligt snyggt?
Kameran på stativ samt ett sånt där hjul eller "förlängningspinne" på zoom-vredet för att få ned utväxlingen. Fast det där med zoomning är ganska fult i video.


Generellt: Använd stativ så ofta du kan.
 
3. Ska exponeringen ändrar automatiskt eller inte? Om inte, kan man ändra manuellt på en D90?

Jag har absolut ingen erfarenhet av filmning annat än som turist när barnen var små, så jag kanske är helt ute och cyklar. Det där med autoexp i film tycker jag personligen är riktigt fult. Om man vrider kameran från en ljus scen till en mörk, kan man nästan se hur kameran kämpar för att få samma exponering hela tiden. Jag är ett stort fan av film (som jag inte själv gjort:) och den effekten ser man sällan i de sammanhangen. Är det mörkt så kan det få vara mörkt och vice versa tycker jag. I alla fall inom samma scen. Vore kul om någon duktig filmare också ger sina synpunkter. Per Sjöborg, var är du? :)

/Mats
 
Senast ändrad:
Utan att ha en aning så kan jag bara ge lite tips utifrån sådant som brukar se uselt ut i amatörfilmer:

-Zooma inte. När såg du senast en zoomning i en "riktig" film?
-Peka kameran åt samma håll så länge det går. Klipp hellre än håll på och panorera (eftersom det verkar halvt omöjligt, i alla fall utan stativ).

Alltså; försök inte "hålla på" så förbaskat. Peka kameran åt ett håll, fokusera, och filma vad det nu är som händer.
 
Om man är lite ambitiös:
http://www.freshdv.com/2009/07/diy-stabilizer-with-gimbal.html

Det borde även bli stadigare att på ett liknande sätt hålla kameran på ett vanligt stativ vars vikt ger stadga. Lyft stativet och håll lite halvslappt i stativets översta del så att stativets tyngd neråt balanserar kameran (handen ersätter den där gimbalmojängen i videon).

En fattigmans steadycam är nog att ta i, i sammanhanget. Men "tricket" med stativ har jag redan använt, utan att egentligen tänka på vad jag gjort! Jag hade kameran på stativ ett tag i en scen, för att sedan vilja gå iväg. Då fällde jag bara ihop benen och lyfte kameran med stativet hängande. Det funkar faktiskt rätt bra.

Per.
 
Mitt tips (med 5DmkII) är att zooma in både optiskt och med den "digitala" zoomen och ställa skärpan och sen zooma ut och sen börja filma.
 
Grundläggande filmtips är:

1. Håll kameran stilla, låt motivet röra sig. Använd ett bra videostativ.
2. Undvik att zooma och panorera annat än när det verkligen behövs.
3. Gå nära.
4. Lås exponeringen om det går.
5. Om du planerar att redigera materialet är det viktig att scenerna är tillräckligt långa, minst fem sekunder. Ta många ”klippbilder” som är ovärderliga i redigeringen.
6. Om du inte planerar redigera. Stäng av filmfunktionen och fortsätt ta stillbilder. Det är nästan omöjligt att göra en film utan att redigera den.
7. Träna och planera i förväg.
8. Om du inte vet exakt vad du kommer att behöva så kan du göra kombiscener; börja med en utzoomad bild i fem sekunder, zooma sakta in,håll inzoomad bild fem sekunder, zooma ut. Nu har du fyra olika bilder att välja mellan. Kan vara praktiskt.
9. Träna.
10. Träna.
 
Det är Nikon, enligt dem ska man stänga av VR när man sätter kameran på stativ. Men givetvis rekommenderar de att man använder antingen eller, jag tror att posten ovan var lite olyckligt formulerad bara :).

Re: zooma medan man filmar. Det gör man inte, låt bli! Det finns inget som ser mer amatörmässigt och dåligt ut.

Håll kameran still (gärna på stativ), ställ skärpan och exponeringen i förväg och se till så att inget rör sig utanför skärpeplanet, är väl annars de enda praktiska tipsen. Eller köp en kompaktkamera, de har mycket bättre och mer lättanvända filmfunktioner - på D90 är filmfunktionen bara onödigt pynt, på en i övrigt suverän stillbildskamera.
 
Kör en copy/paste på det jag skrev senast igår på Nikondelen här på forumet.

Gå in under Anpassningsmenyn, "Reglage" och sedan "Tilldela AE-L/AF-L-knapp" (f4) och sätt den på fjärde alternativet "AE-lås (håll)". Då kommer ni med AE-L/AF-L-knappen att kunna låsa exponeringen, så ni slipper dom fula exponeringsändringarna kameran gör konstant hela tiden och som fular till bilden.

Och ett tips också om du filmar inomhus och har massa fula "vågor" i bilden (alltså när kameran inte lyckas synca slutartiden med lampornas blinkningsfrekvens), utan att ha tryckt in AEL/AFL-knappen än, sikta runt lite med kameran tills vågorna försvinner helt, dåå trycker du in AEL/AFL-knappen. Vå vips så slipper du vågorna!
Visst, du kanske inte får perfekt exponering, men hellre halvbra exponering och inga vågor än perfekt exponering och massvis med vågor.
 
Mitt tips (med 5DmkII) är att zooma in både optiskt och med den "digitala" zoomen och ställa skärpan och sen zooma ut och sen börja filma.

Det hänger ju på att man har ett "äkta" zoomobjektiv, d v s ett där skärpan inte ändras när man zoomar (vilken den gör, mer eller mindre, på de flesta zoomar i rimlig prisklass). Däremot att använda zoomfunktionen på skärmen för att ställa skärpan är ett utmärkt tips.

Går att ställa mittknappen på styrkorset så att den zoomar in till 50% eller så på D300. Om det går att göra detsamma på D90 så föreslår jag att du gör det så du kan zooma in snabbt och se hur skärpan är direkt på skärmen.
 
Stativ + bildstabilisator = dåligt.

Kameran tror att den rör sig när det egentligen är det framför kameran som rörsig. Då börjar IS jobba och vips, så får man suddig film.
 
Stativ + bildstabilisator = dåligt.

Kameran tror att den rör sig när det egentligen är det framför kameran som rörsig. Då börjar IS jobba och vips, så får man suddig film.
Detta är vad som brukar sägas för stillbildsfotografi, men stämmer det verkligen när man filmar? Upplösningen är såpass låg att skärpekravet torde vara mycket lägre än kravet på att bilden ska vara "stilla".
Jag har en känsla av att man måste prova sig fram här, men skulle inte bli förvånad om det funkar mycket bra med bildstabilisering även när man använder stativ.
 
Efter att ha hängt på voodoofilms forum ett par år innan jag hittade hit tror jag många är på rätt spår i tråden, redan. Jag har inte filmat med slr men lite med vanlig videokamera så jag hoppar inställningsråden.

Mitt bidrag i tråden (med risk att upprepa) är att man håller inte stilla. Antingen stativ eller steadycam av enkel sort. Den allra enklaste är nog en vanlig pinne ca 50-60 cm med en vikt i nerkant. Principen syns här: http://steadycam.org/
Med att hålla stilla menas också att inte "scanna" området man filmar. Med stativ tar man sekvenser som är helt utan kamerarörelser. Hela scenen. Med steadycam kan göra åkningar (som ersätter zoomning. ok?) dvs gå med kameran. Skall man stå stilla, sätter man kameran på stativ. (Överkurs är subtila åkningar, men då behöver man räls)

Ta inte för korta sekvenser. Variera helbild, halvbild och närbild.

Se till att det är TYST omkring dig. Ljud som inte syns i bild är otroligt störade. Ibland är det nästan bättre att filma utan ljud och lägga på ljud sen.

voodoofilm.org har snabbskola för filmning som gör att man är igång snabbt (du får leta en stund innan du hittar).
 
Stativ + bildstabilisator = dåligt.

Kameran tror att den rör sig när det egentligen är det framför kameran som rörsig. Då börjar IS jobba och vips, så får man suddig film.

Kameran tror väl ingenting alls så länge det är DSLR från Canon eller Nikon. IS sitter bara i optiken och struntar i (eller snarare vet inte) i vem som gör vad och hur framför kameran.

Stäng av IS om du inte använder lös mikrofon. Stativ eller inte, så hörs surrandet på filmen.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.